Rasvetljeno ubistvo novinara Milana Pantića

Iva Martinović
Autor 9.6.2017. u 10:34

Rasvetljeno ubistvo novinara Milana Pantića

Novinar Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine ispred zgrade u kojoj je stanovao u Jagodini

Posle 16 godina rasvetljeno je ubistvo novinara Večernjih novosti iz Jagodine Milana Pantića, izjavio je Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara. Matić je za portal Cenzolovka rekao da ima indicija da je dopisnika Novosti iz Jagodine ubila organizovana kriminalna grupa.

„Sa policijske strane, istraga je stigla skoro do samog kraja, dokazi su prikupljeni za motiv i naručioce. Izvršioci su sa teritorije grada Beograda i Jagodine. Ovo je prvi put da je jedna od Radnih grupa MUP-a predala nadležnom tužiocu zaokruženi izveštaj u kojem su navedena konkretna imena osumnjičenih i nalogodavaca, kao i definisanje motiva“, rekao je Matić za Cenzolovku.

On je naveo da je Radna grupa MUP-a, uz pomoć Bezbednosno-informativne agencije, obavila veliki posao i da je sada na redu Tužilaštvo.

„Predlagali smo da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme ovaj slučaj jer po mom mišljenju postoji dovoljan niz indicija koje govore o tome da je reč o organizovanoj kriminalnoj grupi. Umesto toga, radna grupa je dobila načelna uputstva, što vodi u nova prolongiranja i neefikasan rad. Danas smo, nakon sednice Komisije, poslali pismo Republičkom javnom tužilaštvu u kojem izražavamo zabrinutost svih članova Komisije, kao i Radne grupe, da na ovakav način neće biti moguće stvoriti kredibilnu optužnicu i zadovoljavanje pravde. Imamo konkretne predloge i očekujemo da se i Tužilaštvo ponaša na isti način kao svi akteri u ovom poslu od nacionalnog značaja“, izjavio je Matić.

Sa policijske strane, istraga je stigla skoro do samog kraja: Veran Matić

Sa policijske strane, istraga je stigla skoro do samog kraja: Veran Matić

Govoreći o motivima ubistva Milana Pantića, on je naveo da je novinar iz Jagodine ubijen zbog onoga što je pisao.

„Pantićeva likvidacija ima direktno veze sa njegovim novinarskim radom 1999, 2000, sve do 11. juna, 2001. godine. Ubistvo je povezano sa njegovim profesionalnim angažmanom, izborom tema, istraživačkim novinarstvom kojim se bavio u svom rodnom gradu. Na početku rada Komisije za istraživanje ubistava novinara, po prvi put su prikupljeni i sistematizovani svi tekstovi Milana Pantića i analizirani kako bi se definisali mogući motivi i tragovi.

Analiza rada kolege Pantića pomogla je da se jasnije definišu motivi. On je svakako ostavio veoma ubedljiv profesionalni trag i kada je reč o borbi protiv korupcije. Za članove Komisije, ovo je posebno značajan slučaj jer je reč o surovoj likvidaciji svedočenja o korupciji u vremenu kada je na vlasti bila demokratski izabrana prodemokratska vlada“, rekao je Veran Matić.

Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) pozdravio je rasvetljavanje ubistva novinara Milana Pantića i dodao da medijska udruženja više od dve decenije stalnim pritiscima pokušavaju da izdejstvuju razotkrivanje nalogodavaca i ubica Milana Pantića, kao i Dade Vujasonović i Slavka Ćuruvije. On je izrazio nadu da će i ovi slučajevi biti rešeni.

„Jako mi je žao što je ovde čak i za rešavanje ubistava neophodna politička rešenost i društvena odlučnost. I žao mi je što i danas politička volja dovodi do rešavanja ili nerešavanja slučajeva. Moram da podsetim da osnivanje Komisije za istraživanje ubistava novinara nije prvo predloženo Vučiću, nego onima pre njega, konkretno predsedniku Borisu Tadiću. Ali je sadašnji predsednik Vučić očigledno imao direktne motive da do razrešenja nekog od ubistava dođe.

Pogotovo što se jedno od njih dogodilo dok je on bio ministar za informisanje. Kako god, pozdravljam napore i rezultate, i Komisije, i istražnih organa i nadam se da je ovo samo prvi kamičak, i da će doći do nalaženja ubica i Dade Vujasonović i Slavka Ćuruvije, ali i batinaša koji se i dan danas obračunavaju sa novinarima“, rekao je Lekić.

Ubistva novinara Slavka Ćurvije i Dade Vujasinović i dalje nisu rasvetljena

Ubistva novinara Slavka Ćurvije i Dade Vujasinović i dalje nisu rasvetljena

Novinar Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine ispred zgrade u kojoj je stanovao u Jagodini, udarcem tupim predmetom u glavu. Policijsku istragu koja je dovela do rasvetljavanja ubistva Milana Pantića predvodio je Dragan Kecman, nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije.

Dragan Kecman vodio je i radnu grupu koja je radila na rešavanju slučaja ubistva novinara Slavka Ćuruvije i koja je rezultirala podnošenjem krivične prijave protiv izvršilaca.

Iva Martinović
Autor 9.6.2017. u 10:34