Акција садње борића у Куцури

tačno.net
Autor/ica 12.11.2016. u 12:27

Акција садње борића у Куцури

Данас смо са нашим партнерима из еколошке секције о.ш. “Братство-јединство” Куцура и Куцурским удружењем младих (КУМ), извели акцију садње 50-так борића на бенту изнад преводнице у Куцури, којом смо оплеменили и попунили постојећи багремар. Ово је прва у низу акција садње, које ћемо наставити у наставку сезоне.

Овај пут определили смо се за садњу ове биљне врсте, због колорита зелене површине током зимских месец, скромног, песковитог и посног семљишта на бенту а у којем борићи успешно опстају, због санитарно-хигијенског значаја овог дрвета, које има антисептичко дејство смоластих материја.

Познато је да борове шумице производе изузетан мирис и права су арома терапија. Имајући у виду да је овај потез крај канала и главно шеталиште и излетиште куцурана, те наше амбиције у развоју туризма у Куцури, посебно наутичког, садња борића појавила се као логичан избор.

Иначе, катран добијен од бора има примену у дерматологији и ветеринарској медицини. Користи се против упала, за јачање коже, против шугавости – споља у облику лековитих масти.

Иглице и пупољци бора користе се код повишеног крвног притиска, прехладе, кашља, бронхитиса, промрзлина, запаљења слузокоже уста и ждрела, као и против мишићног бола. Примењују се у облику чајних мешавина, сирупа и тинктура за унутрашњу употребу, односно алкохолног или уљаног екстракта за спољашњу употребу – обично као купка.

Етарско уље бора користи се и споља и изнутра у исте сврхе као и иглице и пупољци. Оно веома често налази примену и у формулацијама козметичких препарата за купање, као што су гелови за туширање и соли за купање. Примењује се у виду лековитих масти и гелова, облога, емулзија, уљаних раствора или за инхалацију.

Када дође време, одрасли борови имаће и своју економску улогу, као врло цењена дрвне грађa.

Не смемо заборавили да је растиње на бенту канала чува Куцуру од оштрих климатских услова, ублажава јаке ветрове, мећаве, а нарочито има еколошко-заштитни карактер смањујући дејство штетних хемикалија, које се разбацују по околним пољима у огромним количинама.

Главни покровитељ данашње акције био је Caritas Србије, а акцију су помогли и Индустрија меса Карнекс, салаш “Код Пелета” Куцура и Цвећара “Краљица” из Врбаса.

tačno.net
Autor/ica 12.11.2016. u 12:27