ПРОТЕСТ ПРОТИВ ПРОГОНА “ЕКОЛОГА”!

tačno.net
Autor/ica 24.10.2016. u 11:13

ПРОТЕСТ ПРОТИВ ПРОГОНА “ЕКОЛОГА”!

Протекле недеље дали смо подршку против прогона еколошког активисте из Криваје крај Бачке Тополе, Ђури Ваврошу. Због јавног указивања на против правне радње бахатог уништавања преко 500 младица јавора, одговорна лица из Криваје д.о.о. пољопривредног предузећа у власништву мађарског бизнисмена Иштвана Харматија, тужили су овог хуманитарца на Основном суду у Суботици, наводно, ради наношења штете њиховом пословном угледу и кредитној способности.

Присуствујући рочишту у среду, 19. октобра, уверили смо се да је заиста у притању прогон, јер тужбена страна није хтела да одговара на питањa адвоката Ђуре Вавроша: Сретена Ђорђевића и Игора Пантелића из Београда – која су била у вези утврђивања постојања њиховог пословног угледа и кредитне способности, што је и основ њихове Тужбе. Да би то поуздано извели на суду, екипа од три тужбена адвоката појачала се и представником конзулата Републике Мађарске, тобоже, због бојазни дискриминације страног држављанина.

Tужна су била доказивања хуманог и донаторског карактера Криваје д.о.о. тј.Иштвана Харматија, власника, како је великодушно донирао 400 садница багрема Месној заједници Криваја. Иначе, багремац је већ деценијама избачен из званичних програма садње у Европи а све више и код нас, због инвазивног карактера овог дрвета (неконтролисано ширење), на коме се не гнезди ни једна птица (осим ретко, гугутке) и које се може чак и бесплатно набавити.

Hадамо се да ће поступајући судија увидети тенденциозни и неосновани наступ тyжиоца и пресудити у корист Ђуре Вавроша, који се вишеструко доказао свoјим хуманим карактером и резултатима снажног еколошког активизма у свом крају. У противном биће још једном послата ружна порука јавности да правни систем у Србији благонаклоно гледа на прогон особа које указују на загађивање животне средине од економски јачих субјеката с којима се не могу носити на судовима кроз тужбе и грађанске парнице.

Архуска конвенција коју је Србија ратифиловала и легализовала у домаћој регулативи сасвим јасно ово третира и забрањује, кроз њен трећи стубац о доступности правде за еколошки активизам! Закон је код нас, на жалост, једна ствар, а његова примена и пракса – сасвим друга!

tačno.net
Autor/ica 24.10.2016. u 11:13