Izbijelilo više od jedne trećine Velikog koraljnog grebena

tačno.net
Autor/ica 2.6.2016. u 11:01

Izbijelilo više od jedne trećine Velikog koraljnog grebena

Više od trećine koralja na sjevernom i središnjem dijelu australskog Velikog koraljnog grebena izbijeljeno je zbog globalnog zatopljenja i kiseljenja oceana, objavili su u ponedjeljak znanstvenici.

Najmanje 35 posto koralja na tim dijelovima grebena je pogođeno, rekli su znanstvenici ARC Centra za proučavanje koralja nakon mjeseci podvodnih, te proučavanja iz zraka.”Oporavak koraljnog pokrova može trajati desetljeće ili više, no trebat će puno duže kako bi se vratili najveći i najstariji koralji koji su umrli“, smatraju znanstvenici.

Ove godine je treći put u zadnjih 18 godina da Veliki koraljni greben proživljava masovno izbjeljivanje zbog globalnog zatopljenja, a ovaj put je to ekstremnije nego prije“, rekao je Terry Hughes, direktor tog istraživačkog centra.

Imamo sve manje i manje vremena da smanjimo emisiju stakleničkih plinova“, smatra Hughes.

Prethodnog mjeseca ista je skupina znanstvenika provela istraživanje iz zraka koje je pokazalo da izbjeljivanje koralja pogađa 93 posto Velikog koraljnog grebena.

Izbjeljivanje je uzrokovano izumiranjem živućih organizama poput algi unutar koralja. Potiču ga male promjene u uvjetima okoliša, poput rasta temperature mora. Gubitak tih šarenih algi uzrokuje da koralji postanu bijeli.

Umjereno izbijeljeni koralji mogu se oporaviti ako se temperatura uskoro ponovno spusti, pa ih alge mogu ponovno kolonizirati, rekli su znanstvenici, no ako se to ne dogodi koralji će trajno nestati.

U petak je objavljeno kako je Australija inzistirala da se poglavlje o Velikom koraljnom grebenu u potpunosti ukloni iz izvještaja Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, bojeći se da bi to moglo utjecati na turizam.

Veliki koraljni greben jedna je od glavnih turističkih destinacija Australije, te osigurava oko 70 tisuća poslova, s godišnjom zaradom od oko 3,9 milijardi dolara.

tačno.net
Autor/ica 2.6.2016. u 11:01