Trump ukida Obamine mjere za zaštitu klime

tačno.net
Autor 10.10.2017. u 09:28

Trump ukida Obamine mjere za zaštitu klime

foto: AP

Ovim će Trump ispuniti obećanje iz kampanje o obnovi američke rudarske industrije, koje osuđuju borci za očuvanje okoline.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa ukinut će ključnu mjeru bivšeg predsjednika Baracka Obame u vezi s klimom, čime će ispuniti obećanje iz kampanje o obnovi američke rudarske industrije, koje osuđuju borci za očuvanje okoline.

“Plan o čistoj energiji” Obama je potpisao 2015. godine, a njegov je cilj bio ubrzati energetski prijelaz i nametnuti termoelektranama smanjivanje emisije ugljik-dioksida za 32% do 2030. u odnosu na 2005. godinu.

Da je stupio na snagu, zatvorile bi se brojne elektrane na ugalj, one najstarije i one koje najviše onečišćuju.

“Rat protiv uglja je završen”, rekao je u ponedjeljak šef Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA) Scott Pruitt u govoru u Kentuckyju.

Energetska politika

“Sutra u Washingtonu potpisat ću nacrt odluke o ukidanju tzv. ‘Plana za čistu energiju’ prijašnje administracije”, rekao je Pruitt, koji se u vrijeme Obame borio protiv njegove inicijative.

Bez obzira što se nalazi na čelu EPA-e, Pruitt pripada krugu klimatologa skeptičnih prema klimatskim promjenama.

Prije dvije godine, kad je još bio državni advokat u Oklahomi, ocijenio je da je taj plan “ilegalni pokušaj da se poveća moć saveznih birokrata nad energetskom politikom saveznih država”.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 10.10.2017. u 09:28