15. tribina Zbirke inozemne Croatice

tačno.net
Autor/ica 17.9.2016. u 10:47

15. tribina Zbirke inozemne Croatice

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira petnaestu iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice. Gošća tribine je pjesnikinja i matematičarka Diana Burazer. Voditeljica tribina je dr.sc. Željka Lovrenčić.

Tribina će se održati u srijedu, 21. rujna 2016. godine u 12 sati u ulici Hrvatske bratske zajednice 4.

Na tribini će se govoriti o književnoj i nakladničkoj djelatnosti Diane Burazer, njezinu stvaralaštvu i knjigama poezije, životu u Mostaru, književnoj sceni Bosne i Hercegovine, njezinoj književnoj djelatnosti u Bugarskoj, Makedoniji i Ukrajini, suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak iz BiH, kao i kulturnoj suradnji s Norveškom.

Crtice iz životopisa

Diana Burazer rođena je u Zagrebu 23. listopada 1953. godine. Diplomirala je teorijsku matematiku na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu u Zagrebu. Od 1977. do 1992. živjela je u Mostaru, a od 1992. godine živi u Zagrebu. Objavljivala je u mnogim hrvatskim i bosansko-hercegovačkim časopisima, a zastupljena je u različitim antologijama i panoramama hrvatske poezije.

Dobitnica je vrijednih nagrada. Pjesme su joj prevođene na francuski, engleski, njemački, španjolski, norveški, poljski, rusinski, bugarski, makedonski i slovenski jezik. Godine 2007. s desetak pjesama uvrštena je u knjigu Puentes. Poesía Croata. Diez poetas contemporáneos (Mostovi. Hrvatska poezija: Deset hrvatskih pjesnika) u izboru i prijevodu Željke Lovrenčić (nakladnici DHK iCorreveidile iz Bolivije). Također, godine 2011. s deset pjesama uvrštena je u izbor suvremene hrvatske poezije u knjizi Bajo la ceniza del antiguo fuego (Pod pepelom davne vatre), objavljenoj u meksičkoj Guadalajari.

Članica je Društva hrvatskih književnika, hrvatskoga PEN-a, Društva književnika Bosne i Hercegovine te Društva književnika Herceg-Bosne.

 

Djela

Nesvanjivo. Sarajevo: Svjetlost, 1974.

Četvrti zid. Sarajevo: Književna omladina, 1984.

Na odmorištu između dva svijeta. Zagreb: MD, 1994.

Druga kuća. Zagreb: Tribina Jutro poezije, 2003.

Izvan zaklona. Izbor pjesama u biblioteci Manualis labor, Priboj, 2007.

Naranča. Zagreb: Filiped, 2008.

Knjiga Naranča bila je u najužem izboru, među pet knjiga, za godišnju nagradu Tin Ujević za najbolju knjigu poezije u Hrvatskoj.

Knjige poezije objavljene su joj u Makedoniji, Bugarskoj i Ukrajini.

 

Nagrade i priznanja 

Antun Branko Šimić, nagrada za mlade pjesnike. Drinovci, BiH, 1970.

Slovo Gorčina, nagrada (prva uopće dodijeljena) za mlade pjesnike. Stolac, BiH, 1972.

Goranovo proljeće, nagrada za mlade pjesnike. Zagreb, 1974.

Josip Sever, nagrada za najbolji pjesnički rukopis – Druga kuća, Zagreb, 2003.

Srebrno leteće pero, međunarodna nagrada za cjelokupno pjesničko stvaralaštvo. Festival poezije „Slavenski razgovor“, Varna, Bugarska, 2011.

tačno.net
Autor/ica 17.9.2016. u 10:47