6. Kulturno ljeto u Lodges, na Boračkom jezeru, 2016.

tačno.net
Autor/ica 19.7.2016. u 14:35

6. Kulturno ljeto u Lodges, na Boračkom jezeru, 2016.

Nakon malog jubileja prošle godine – pola decenije postojanja Kulturnog ljeta na Ognjištu – obilježenog nizom odličnih programa sa veoma renomiranim gostima, Herzegovina lodges i ove godine svojim gostima i ljubiteljima priprema čitav niz izuzetnih književnih, muzičkih i drugih umjetničkih programa. Evo liste ovogodišnjih gostiju sa datumima njihovih gostovanja u Herzegovina lodges na Boračkom jezeru:

Književno veče Elvedina Nezirovića – 23. juli

Hommage šansonjeru Arsenu Dediću, trio Fejzagić – 26. juli

Promocija knjige “Putovanje bez Džona” holandskog pisca Geert Maka – 1. avgust

 

Razgovor s piscem : Nenad Veličković – 6. avgust

Hommage Sergeju Beljajevu, bivše Djevojke s Neretve – 10. avgust

 

Veče poezije: Asmir Kujović i Almin Kaplan -12. avgust

Umjetnost pisanja, umješnost prevođenja: Jasna Šamić – 20. avgust

 

Gost iznenađenja – 27. avgust

Pođimo redom: kulturno ljeto u Herzegovina lodges otvaramo već naredne subote, 23. jula, promocijom u cijeloj regiji mnogo hvaljenog romana “Boja zemlje” poznatog mostarskog pjesnika i prozaiste, direktora Pavarotti centra Elvedina Nezirovića. Roman je u martu ove godine objavila beogradske “Laguna”, a o knizi – nastaloj na slikama iz porodičnog albuma, veomapohvalno su se, između ostalih, izrazila takva književna imena kao što su Filip David, Miljenko Jergović, Enver Kazaz. Nedavno se u prodaji pojavilo novo, bosanskohercegovačko izdanje.

Tri dana kasnije, u utorak 26. jula,Trio Fejzagić, potpomognuti s nekolicinom prijatelja, za sve ljubitelje Arsena Dedića priređuju neobičan hommage ovom velikom umjetniku. Biće to veče sjajne muzike, emocija i sjećanja na ovu gromadu šansonjerske muzike, jednog od najvećih muzičara i tekstopisaca sa prostora bivše Jugoslavije. Kao mali “predujam”, ali i dokaz muzičkih kvaliteta Trija Fejzagić, evo linka na jednu Arsenovu pjesmu umaestralnoj izvedbi strica i dvojice bratanaca, Esada, Zorana i Adisa F.:

            https://www.youtube.com/watch?v=_K3d2HcyGQU

Knjige slavnog holandskog pisca i publiciste Geert Maka već su dobro poznate bosanskohercegovačkim čitaocima, Tako je njegovo djelo “U Evropi, putovanje 20. vijekom” prošle godine ovjenčano nagradom za Prevod godine, a izuzetno dobro je primljea njegova knjiga o Istanbulu, “Most”. Ovog puta vam u Lodges predstavljamo “Putovanje bez Džona”, američki putopis. Ovo je zacijelo jedno od najznačajnijih prevedenih djela u Bosni i Hercegovini ove godine. Iz teksta povodom ovogodišnjeg predstavljanja na Sajmu knjige u Sarajevu izdvajamo

Legendarni pisac John Steinbeck 1960. godine pošao na ekspediciju američkim kontinentom, želio je da ponovo upozna njegovu zemlju i zemljake. Tačno pedeset godina kasnije, Geert Mak se ponovo našao pred Steinbeckovom starom kućom. Bio je to početak ponovnog istraživačkog puta, Charleyevim i Johnovim stopama, ali sad s pogledom iz 2010-te. Šta se u američkim gradovima i selima promijenilo u proteklih pola vijeka? Gdje je ostala Glavna ulica USA? S kojim sve snovima Amerikanci već vijekovima jure za idealima? Šta se je od svega toga ostvarilo? Šta je još ostalo od „grada na brijegu“, Obećane Zemlje na koju je nekoć cijeli svijet gledao sa ogromnim poštovanjem? A iznad svega: šta još uvijek imamo mi, Amerika i Evropa, zajedničko u 21. vijeku?Geert  Mak je, kao i Steinbeck, izbjegavao utabane staze. Vozio se hiljadama milja, dan za danom stolovao seljacima, ribarima i učiteljima, nailazio na blještava predgrađa i zakovane seoske dućane, tragao, svaki put iznova, za pričama ove zemlje koje nikome ne mogu biti dosadne.Ovo je jedna od onih fantastičnih novinarskih knjiga – kakve u našoj kulturi, zapravo, i ne postoje – koje su u trenucima svog izlaska aktualne poput dnevnih novina. 

O kakvom se izuzetnom djelu radi govori i činjenica da ju je veliki književnik Miljenko Jergović, u opširnom prikazu, nazvao najboljom knjigom o Americi koju je ikada čitao.

Knjigu “Putovanje bez Džona” publici će na Ognjištu Herzegovina lodges u ponedjeljak, 1. avgusta predstaviti njen prevodilac i odličan poznavalac Makovog djela Goran Sarić.

Čak ni onima koji površno prate savremenu bosanskohercegovačku književnost pisca i univerzitetskog profesora Nenada Veličkovića ne treba posebno predstavljati. Osim što je autor zapaženih i puno prevođenih knjiga proze Đavo u Sarajevu – možda najbolja knjiga (anti)ratnih priča u našoj zemlji! -, Otac moje kćeri, Vremenska petlja, Vitezovi švedskog stola i drugih, on je i dugogodišnji urednik Školegijuma, onlista za školsku praksu, putem kojega se, skupa sa saradnicima, već godinama ustrajno bori za bolje i kvalitetnije obrazovanje u Bosni i Hercegovini. O tome, o njegovom stvaralaštvu i o drugim temama sa  univerzitetskim profesorom i piscem Nenadom Veličkovićem će u subotu, 6. avgusta razgovarati njegovi domaćini u Lodges, Goga i Elmir Prevljak.

Već u srijedu, 10. avgusta  na Ognjštu priređujemo još jedan interesantan muzički hommage. Biće to, naime, podsjećanje na nedavno preminulog legendarnog konjičkog i bosanskohercegovačkog muzičkog pedagoga i dirigenta Sergeja Beljajeva, koji je s horom “Djevojke Neretve” prokrstario bivšom Jugoslavijom i cijelom planetom, pronoseći tako ime ovog grada i zemlje širom svijeta. Bivše članice ovog nekada čuvenog hora, koji je, što je tada bila posebna čast!, nekoliko puta pjevao i pred Josipom Brozom Titom, otpjevaće nam tom prilikom nekoliko pjesama, ali i evocirati uspomene na svog nekadašnjeg profesora i dirigenta.

Dva dana kasnije ugostit ćemo dvojicu naših mlađih, već značajnih pisaca, Asmira Kujovića i Almina Kaplana.

Almin Kaplan je rođen u Mostaru, 1985. godine. Piše poeziju i prozu. Objavljivao je u književnim časopisima: Most, Motrišta, Slovo Gorčina, Idiot, Koraci, Sent i drugim. Urednik je portala za književnost i kulturu Strane. Član je PEN Centra Bosne i Hercegovine. Nagrađivan, zastupljen je u tri antologije savremenog pjesništva.

Asmir Kujović, rođen 10. februara 1973. u Novom Pazaru, je bosanskohercegovački književnik. Živi u Sarajevu gdje radi kao urednik u izdavačkoj kući “Vrijeme” i kao urednik časopisa “Lica”. Pored poezije i proze piše još i književne kritike, eseje, putopise i novinske članke. Objavio je zbirke pjesama “Vojni sanovnik” , “Zagrobni život” i “Vidikovac”, te roman “Ko je zgazio gospođu Mjesec”.

Roman “Ko je zgazio gospođu mjesec” dobio je najveće priznanje u BiH, godišnju nagradu Društva pisaca BiH i do sada je imao nekoliko izdanja.

S dvojicom vrsnih pisaca o njihovom djelu, ali i o gradovima u kojima žive, Mostaru, odnosno Sarajevu, razgovaraće pisac i prevodilac Goran Sarić. Veče će biti održano u petak, 12. avgusta.

Ljubiteljima pisane riječi našeg slijedećeg gosta, spisateljicu Jasnu Šamić, odista ne treba posebno  predstavljati. Ali evo, za one koji ne  prate pomno književna zbivanja:

Jasna Šamić (1949), orijentalistprevodilacknjiževni kritičarknjiževni historičarpisac. Bavi se svestrano turskom književnošću (književnost na osmanskom jezikuknjiževnost Bošnjakaislamska mistika – sufizam, moderna turska književnost). Bavi se prevođenjem sa turskogarapskogperzijskog,francuskogengleskog i Italijanskog jezika. Objavila je tridesetak knjiga iz raznih oblasti, od kojih izdvajamo romane Bosanski paviljon, Portret Balthazara Casiglionea i Soba s pogledom na okean, i knjige poezije U Hladu druge kože, Iz zabilježaka Babur Šaha i  Na postelji od sna.

Jasna Šamić je dobitnica više uglednih domaćih i stranih književnih priznanja i nagrada. Njeno veče u Lodges biće održano u subotu, 20. avgust.

Naredne subote, 27. avgusta u Lodges nam dolazi gost iznenađenja. Naime, naš veoma poznati književnik, koji će kod nas promovisati svoj novi, veoma hvaljeni roman, nas je zamolio da njegovo ime ne otkrivamo sve do njegovog dolaska na Ognjište u Herzegovina lodges. Razumije se da ćemo ispoštovati njegovu želju, ali time, nadamo se, i zagolicati vašu znatiželju. Jer, zaista se radi o jednom od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pisaca. Pa hajde da ga svi skupa lijepo ugostimo.

Biće i još nekih malih, slatkih iznenađenja, dokumentataca, izložbi, ali o tom – potom. Bićete, putem medija, obaviješteni kad za to kucne pravi čas.

Sve večeri na Ognjištu Herzegovina lodges na Boračkom jezeru počinju u 20 sati, a ulaz je, naravno, besplatan.

tačno.net
Autor/ica 19.7.2016. u 14:35