Atraktivan program u oktobru: hit komedije NPM-a, Zijah A. Sokolović, Lečić, “Dame biraju”…

tačno.net
Autor/ica 3.10.2016. u 12:39

Atraktivan program u oktobru: hit komedije NPM-a, Zijah A. Sokolović, Lečić, “Dame biraju”…

Oktobar će u Narodnom pozorištu Mostar biti iznimno sadržajan, a uz predstave iz vlastite produkcije planirana su i zanimljiva gostovanja. Iz produkcije Narodnog pozorišta Mostar već u subotu, 8. oktobra publika će na Velikoj sceni imati priliku vidjeti hit komediju “Šta ćemo sad?” po tekstu Branka Đurića Đure i u režiji Ahmeda Imamovića iz Sarajeva. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo.

Sljedeće subote, 15. oktobra bit će izvedena komedija “Mostarska djelidba” koju je prema djelu Skendera Kulenovića režirao Sulejman Kupusović. U predstavi igraju Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Mirsad Elezi, Šerif Aljić, Ekrem Čorda, Amela Kreso i Miralem Kolečić. U subotu, 22. oktobra igra se predstava “San ljetne noći” (u podnaslovu “Šekspir na deponiji”) Williama Shakespearea u režiji gosta iz Beograda Erola Kadića.  U predstavi igraju Ajla Hamzić, Maja Zećo, Amela Kreso, Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Saša Oručević, Emir Spahić, Emir Sejfić, Mirsad Elezi, Goran Lozo i Vedran Vilogorac. Sve predstave na Velikoj sceni NPM-a počinju u 20 sati, a cijena ulaznice je standardna: 7 maraka, odnosno 3,50 KM s popustom za studente i penzionere.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar Adnan Lugonić naglašava kako je cilj na repertoar u ovom mjesecu vratiti neke predstave koje mostarska publika već određeno vrijeme nije imala priliku vidjeti na sceni NPM-a. “Mostarska publika ove predstave voli, a za našu repertoarnu politiku su izuzetno značajne. Naša sezona je počela sjajno, premijerom predstave ‘Mrtve ribe plivaju na leđima’, izuzetno posjećenom, i očekujemo, naravno – uz pomoć publike, takav i nastavak sezone”, kaže Lugonić.

Kada su u pitanju gostovanja na sceni Narodnog pozorišta Mostar, i tu je program ovog mjeseca izuzetno atraktivan: nakon poprilične pauze ponovno oživljavamo Studio 64, i to sjajnim program. U ponedjeljak, 17. oktobra u 19 sati glumac i reditelj Zijah A. Sokolović održat će Majstorsku glumačku radionicu i ujedno predstaviti knjigu o svojoj istoimenoj kultnoj monodrami “Glumac… je glumac… je glumac” (Hena com, Zagreb, 2015.), koja će se moći i kupiti po promotivnoj cijeni. Cijena ulaznice za ovaj program je simbolična: 3,50 KM. Napominjemo da su na raspolaganju samo 64 mjesta, a prodaja ulaznica se vrši samo na blagajni Narodnog pozorišta Mostar, bez rezervacija.

U četvrtak, 27. oktobra u 20 sati na Velikoj sceni NPM-a na rasporedu je predstava “Indigo” po tekstu Duška Premovića u režiji Branislava Lečića. U predstavi igraju Branislav Lečić, Danica Maksimović i Marija Visković. Cijena ulaznice je 10 maraka.

U subotu, 29. oktobra u 20 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar na programu je hit predstava “Dame biraju” u režiji Admira Glamočaka i produkciji Altteatra iz Sarajeva. U predstavi igraju Emir Fejzić, Mirza Dervisić, Davor Sabo, Enes Salković, Adnan Goro, Amila Terzimehić, Damir Kustura. Ova predstava gdje god da se izvodi redovno puni dvorane – kako to izgleda kada mladići bez posla pronalaze oglas u novinama za stripere u jednom noćnom klubu i što ih sve čeka na tom izazovnom putu do posla, pogledajte 29. oktobra. Cijena ulaznice je 10 maraka.

Od gostovanja predstava Narodnog pozorišta Mostar, izdvajamo igranje predstave “Ajmo na fuka” u Sarajevu na MESS festivalu, u programu OFF MESS, u četvrtak, 6. oktobra u 22 sata. Predstava se igra u Kamernom teatru 55 u Sarajevu, u sklopu programa “Teatar i pomirenje”. Ova je predstava prva koprodukcija Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, a u predstavi igraju Saša Oručević i Robert Pehar. Režiju potpisuje Dragan Komadina.

Predstava “Šta ćemo sad?” Branka Đurića i u režiji Ahmeda Imamovića gostuje u utorak, 11. oktobra u 20 sati u Rijeci, u Republici Hrvatskoj, i izvodi se u sklopu programa kulturne manifestacije “Jesen u Kostreni”. Predstava Narodnog pozorišta Mostar izvodi se u okviru programa “Čemu se smijemo mi, a čemu naši susjedi”.

Napominjeno i da je tokom vikenda na sceni BNP-a Zenica predstava “Mrtve ribe plivaju na leđima” Josipa Mlakića u režiji Tanje Miletić Oručević imala izuzetno uspješnu zeničku premijeru. Ova je predstava prva koprodukcija Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, i okupila je čak 17 glumaca.

Vjerujemo da ćete pronaći program za sebe i doći u Narodno pozorište Mostar, na nova umjetnička druženja…

ULAZNICE

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar se mogu kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: marketing@npm.ba, te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

tačno.net
Autor/ica 3.10.2016. u 12:39