BESKOMPROMISAN VRHUNSKI STILIST

Gradimir Gojer
Autor/ica 14.8.2018. u 09:33

Izdvajamo

  • Vrstan, na našim duhovnim paralelama nenadmašan, Tomislav Jakić je pokazao uzornu nepristrasnost kao model kako mladi žurnalisti da grade izgubljeno novinarstvo istine i pravdoljublja. Politička situacija i novinarska pragma kao odgovor na nju prisilili su ovog neprikosnovenog spoljnopolitičkog komentatora da bude iz dana u dan sve seriozniji analitičar i unutarnje politike zemalja nastalih raspadom Jugoslavije! Stilom koji će, siguran sam, u nekim istini naklonjenijim vremenima, studenti žunalističkih sveučilišta izučavati kao jedino logičnu formu novinarskoga iskaza.

Povezani članci

BESKOMPROMISAN VRHUNSKI STILIST

Tomislav Jakić, žurnalist iz one uistinu male skupine preostalih majstora novinarstva u Hrvatskoj ostao je na bojišnici pravde i istine da izriče pravorijeke u dobu krivorijeka, ostao je da osobnom dosljednošću pobjeđuje i na kraju pobjedi neman klerofašizma, koja se, nažalost prihvaćana i veličana valja glibom u koji je posrnula hrvatska novinarska elita.

Jakić se nije dao kupiti za šaku škuda, koje sve odreda mirišu nečovještvom. Međutim, osim besprijekora etičke profilacije ovoga angažiranog novinara red je progovoriti o elementima struke gdje Jakić superiorno drži čelnu poziciju među kolegama. Jakićev hrvatski jezik ne boluje od naivnog i nazdravičarstvom zakićenog novojezičkog idioma, koji jedva da razumiju i sami njegovi besramni tvorci. U strukturi Jakićevih jezičkih sklopova lako je detektirati ponajbolje primjere konstituiranja prirodnosti misaonog sa prirodnošću napisanog. Njegova stilski decentno vođena rečenička struktura oponira i permanentno se brani od svega što je kvazi, dakle od iskrivljenog i silovanog jezika. Jakić neće nikada ući u avanturu pravljenja jezičke atrakcije u svojim tekstovima, da bi se nekome svidio. Svjestan snage činjenične argumentacije on konstituira jezik svoga pisma razložnošću ekonomične uporabe atribucija bilo kojeg stilskog ili ideologijskog profila one bile.

Zato izbrušenost njegovih žurnalističkih stilema proizilazi iz istine kao temeljnog novinarskog postulata, ali i realnog i krajnje realističnog novinskog sloga. Svoj žurnalistički vjeruju on bogati jezičkim realitetom, koji je sav sazdan iz svakodnevnog nesilovanog politološkog narativa.

Vrstan, na našim duhovnim paralelama nenadmašan, Tomislav Jakić je pokazao uzornu nepristrasnost kao model kako mladi žurnalisti da grade izgubljeno novinarstvo istine i pravdoljublja. Politička situacija i novinarska pragma kao odgovor na nju prisilili su ovog neprikosnovenog spoljnopolitičkog komentatora da bude iz dana u dan sve seriozniji analitičar i unutarnje politike zemalja nastalih raspadom Jugoslavije! Stilom koji će, siguran sam, u nekim istini naklonjenijim vremenima, studenti žunalističkih sveučilišta izučavati kao jedino logičnu formu novinarskoga iskaza.

Sluga istine Jakić je sve ostvario autentično konstituiranim stilom! Jakićevskim!

Tko se želi uvjeravati u ove konstatacije neka pronađe tekstove ovog žurnalističkog velemajstora na stranicama zagrebačkih Novosti ili na portalu tacno.net! Na listinama politički naručenog i diktiranog mejnstrima ni u kom slučaju!!!

Gradimir Gojer
Autor/ica 14.8.2018. u 09:33