CHILDREN MESS PROGRAM PRILIKA ZA DJECU DA UZ DRUŽENJE I IGRU UPOZNAJU SVIJET TEATRA

tačno.net
Autor/ica 8.9.2016. u 17:53

CHILDREN MESS PROGRAM PRILIKA ZA DJECU DA UZ DRUŽENJE I IGRU UPOZNAJU SVIJET TEATRA

Program za djecu Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Children MESS, održat će se od 23. do 26. septembra u Pozorištu mladih Sarajevo. S ciljem razvijanja teatarske estetike kod najmlađih, program će sačinjavati igranje četiri predstave iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Austrije te dvije edukativne radionice, a izdvajanjem dječijeg programa od ostatka Festivala, ovaj veoma bitan segment Festivala dobit će više prostora i veći fokus. Children MESS program zvanično će u petak, 23. septembra u Pozorištu mladih u 19 sati otvoriti igranje predstave “Pustolovine Boleta Komete“, banjalučkog Gradskog pozorišta Jazavac.

Naglašavajući da Festival MESS već godinama posvećuje veliku pažnju programu za najmlađe, direktor Nihad Kreševljaković istakao je da se ove godine izdvajanjem Children MESS programa od ostatka Festivala napravio iskorak. “Ove godine nastavljamo sa našom strategijom afirmacije teatra i umjetnosti među mladima. Našim programskim aktivnostima radimo na razvijanju i odgoju buduće publike MESS-a, a cilj nam je da već od naredne godine ovaj program proširimo sa ambicioznom idejom da postanemo najznačajniji događaj dječijeg teatra u regionu. Zbog toga smo sretni što će Oliver Jović biti dio našeg tima i što ce on raditi na tome da proširimo našu strategiju“, rekao je Kreševljaković te dodao da će i Scena MESS kroz svoje sezonske aktivnosti raditi na promociji dječijeg teatra.

Rukovodilac Children MESS programa, Oliver Jović, naveo je da će dječiji program biti sadržajan i šarolik te da će sadržavati različite estetske izražaje. “Kao neko ko se već dugi niz godina bavi razvojem pozorišta za djecu, jako sam sretan što MESS prepoznaje značaj edukacije mladih i što posebnu pažnju poklanja djeci. Iako javnost nema takvu percepciju, pozorište za djecu može biti veoma ozbiljno i zanimljivo. Nastojali smo program staviti u regionalni kontekst, a bitno je naglasiti da ćemo ove godine prvi put imati i radionice za djecu kojima“, istakao je Jović te dodao da se nada da će i roditelji prepoznati značaj kulture i umjetnosti u razvoju i odrastanju djece.

Radionica Mladi kritičari/ke je jako značajna jer će prvi put djeci omogućiti da kritički promišljaju o teatru. Polaznici ove radionice će ujedno biti i mladi novinari/ke jer će radit intervjue i priče sa autorima/cama predstava. Plesna radionica grupe VRUM namijenjena je svima od 7 do 77 godina i ima za cilj da senzibilizira određene pokrete između djece i roditelja“, dodao je Jović.

Nakon otvaranja i animirane bajke o dječaku Boletu Kometi koji je u potrazi za svojim nestalim ocem, otetim od strane bića iz svemira Sum Suma, vodeća plesna trupa u regionu, VRUM iz Varaždina, u subotu 24. septembra igrat će svoju predstavu “Baja buf“ koja je namijenjena bebama starosti do dvije godine. Nedjelja 25. septembar rezervisana je za komad Pozorišta mladih Sarajevo, “Tata lav i njegova sretna djeca“, mali scenski odgojni priručnik čije je najvažnije pravilo da se kroz igru najbolje uči, dok lutkarska predstava “Duga“ Umjetničke organizacije GLLUGL iz Varaždina, u ponedjeljak 26. septembra od 18 sati govori o kajanju, praštanju i želji za slobodom.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 8.9.2016. u 17:53