Deseti Festival novog cirkusa kroz deset mjeseci!

tačno.net
Autor/ica 14.1.2014. u 14:53

Deseti Festival novog cirkusa kroz deset mjeseci!

Festival novog cirkusa 2014. godine slavi svoj deseti rođendan – obilježavanje obljetnice bit će uistinu cjelogodišnji događaj! Festivalski će se programi održavati od veljače do studenoga pa 2014. godinu doista možemo prozvati hrvatskom godinom cirkusa!

– Planiramo dovesti deset novocirkuskih skupina svjetskoga ranga koje će kroz deset mjeseci zajedno s nama proslaviti ovaj jubilej. Osim deset  predstava s dvadesetak izvedbi, slavit ćemo cirkusku umjetnost i kroz film, izdavaštvo, izložbe… Sve to, a pogotovo dovođenje vrhunskih imena suvremene cirkuske izvedbe, ne bi bilo moguće bez iznimno velikog povjerenja i podrške međunarodnih umjetnika koji, prepoznajući Zagreb kao iznimno važnu postaju svojih turneja, u Hrvatskoj nastupaju za, rekao bih, simbolične honorare, gotovo nespojive s rangom koji uživaju na svjetskom nivou – ističe festivalski ravnatelj Ivan Kralj, zahvaljujući i domaćoj publici koja je prvo desetljeće Festivala novog cirkusa ispratila iznimnim interesom i podrškom.

Osim što će ovo slavljeničko izdanje festivala obilježiti probrana selekcija umjetnika koji su označili njegovu prvu dekadu, ali i nekih velikih imena koja još nikad nisu gostovala u Hrvatskoj, specifičnost desetog izdanja je i činjenica da će festival gostovati i u drugim hrvatskim gradovima, a ne samo u Zagrebu! Program i raspored objavljivat će se postupno na festivalskim web stranicama www.cirkus.hr i Facebook stranici Festivala novog cirkusa.

Zvijezde veljače već su obznanjene – čast da otvore slavljeničko festivalsko izdanje pripala je svjetski poznatoj australskoj skupini Circa koja će svoju istoimenu predstavu „CIRCA“ izvesti 4. veljače u Zagrebačkom kazalištu mladih. U svojoj zgusnutoj svjetskoj turneji (samo u 2013. godini ovi slavni akrobati imali su 420 izvedbi!) pred domaćom će publikom igrati samo jednu večer! Organizator se i cijenama ulaznica potrudio zahvaliti vjernoj domaćoj publici pa je predstavu moguće vidjeti za svega 80 kuna. Svoju ulaznicu građani mogu požuriti pribaviti na blagajni Zagrebačkog kazališta mladih ili bankovnom uplatom (upute na ulaznice@cirkus.hr).

Festival novog cirkusa organizira Mala performerska scena, uz podršku Ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstava kulture i Turističke zajednice grada Zagreba. Gostovanje Circe podržali su i Vlada Australije (Australia Council for the Arts), te Queenslanda (Arts Queensland).

 

tačno.net
Autor/ica 14.1.2014. u 14:53