Dežulović: Bolje nam neće biti, a gore ne može

tačno.net
Autor/ica 3.10.2013. u 09:11

Dežulović: Bolje nam neće biti, a gore ne može

Cenzura Plus, udruga za promicanje ljudskh prava i medijskih sloboda, povodom desete obljetnice osnutka počastila je građane u srijedu navečer veselim druženjem sa Sejom Sexonom, frontmenom sarajevskog “Zabranjenog pušenja”, Borisom Dežulovićem i Predragom Lucićem, splitskim novinarima i književnicima.

Tema je bila “razlika između građana i raje”, a trojac je svojim nastupom, brutalnom satirom, vicevima i dobro poznatim recitacijama oduševio do čepa ispunjenu kavanu “Le monde” u Plinarskoj ulici.

– Moj prvi doticaj s Europskom unijom je bio u Bugarskoj, i to na njihovoj granici gdje se vijorila ogromna, najveća zastava Europe, a mene je po tijelu s onom gumenom doktorskom rukavicom pregledavao carinik u potkošulji. Mislim da nije bio građanin…

Naime, Europa, Balkan, građani ili raja po meni nisu samo geografski pojam, niti se između njih može postaviti granica. Evo Split ima Dežulovića i Lucića, ljude koji su ga uveli u Europu kada su počeli pisati i koji će biti Europa i onda kad se ona raspadne – kazao je Sejo na otvaranju druženja, a riječ je prepustio splitskom dvojcu.

– Eto, čini mi se da smo mi u Hrvatskoj preko noći postali građani, kad poštena raja spava… Iako, priznajem da mi se sam koncept građanina više sviđa. Naime, za razliku od raje, građanim uživa svoja građanska prava, a postoji i građanska klasa… – ustvrdio je Dežulović.

Osim o razlikama između građana i raje, govorilo se i raspravljalo o dojmovima i životu nakon ulaska u Europsku uniju.

– Ništa se u životu malog čovjeka neće značajno promijeniti. Teško da ćemo mi kao država postići nešto značajno u kratkom preiodu. Naime, ova zemlja je žalosno devastirana i za nas jednostavno nema brzog rješenja. Čak i da nas katapultiraju na neku drugu sretniju planetu, mi opet ne bi rješili probleme. Neke nove generacije će možda uživati u toj Europi – kazao je je Lucić, a na njega se za kraj nadovezao Dežulović..

– Kad smo ušli u Uniju 1. srpnja mi kao građani nismo osjetili – ništa, kao što ni sada ništa ne osjećamo jer smo dobili inekciju s anestezijom. Ja sam optimističan jer nam bolje neće bit, a gore od ovoga ne može. Isto tako, mišljenja sam kako na koncu nećemo dobiti puno od Europe, a bojim se da ni Europa neće dobiti ništa od nas… – zaključio je na kraju Dežulović.

LEO KOVAČIĆ

FOTO: DUJE KLARIĆ / CROPIX

Slobodna Dalmacija

tačno.net
Autor/ica 3.10.2013. u 09:11