Diana Burazer, Ljubica Ostojić i Nadja Rebronja oduševile publiku na “Susretu jezika i književnost” u Luxembourgu

Diana Burazer
Autor/ica 16.12.2013. u 07:05

Diana Burazer, Ljubica Ostojić i Nadja Rebronja oduševile publiku na “Susretu jezika i književnost” u Luxembourgu

Ljubica Ostojić, Nadja Rebronja i Diana Burazer

Sinoć, 14.12. 2013 otvoren je u Differdange (Luxembourg) novi međunarodni Festival pod nazivom “Susret jezika i književnost”.

Luxembourg je mala država koja ima manje od 500.000 stanovnika, a  više od 50% čine stranci, tako da je i ovaj Festival zamišljen da prvenstveno poziva pisce iz zemalja iz kojih su, iz raznih razloga, dolazili narodi i naseljavali Luxembourg.

Osim uobičajenog nastupa književnika, promovirani su književni časopisi koje su pokrenuli stranci, diskutiralo se na unaprijed zadanim temama, organizirana je vrlo uspješna prodaja knjiga.

Kako u Luxemborugu živi oko 15.000 ljudi sa prostora bivše YU (najviše ih je iz BiH, Crne Gore i Sandžaka) to je i poseban značaj dan književnoj večeri balkanskih zemalja, koja je održana odmah nakon svečanog otvaranja.

U programu su sudjelovali Ljubica Ostojić iz BiH, Nadja Rebronja iz Sandžaka i Diana Burazer iz Hrvatske. Pjesnikinje je, u ime organizatora Festivala, pozvao Faiz Softić i sam književnik kojega su, eto, ratne neprilike dovelu u Differdange.

Večer je bilo izuzetno dobro posjećeno, ali ono što je bilo izvan svakog očekivanja, jeste pažnja sa kojom su svi pratili dvosatni program.

Svaka od nas je imala kratko izlaganje na temu “Položaj žene pisca u svojoj zemlji” , a kasnije se sa 5-6 pjesama i predstavila publici.

Nevjerojatno je kako pjesnik može pronaći pažljive slušatelje, a nakon toga i sugovornike, tamo gdje se możda najmanje nada.

I ono što također nismo očekivali sve knjige su prodane!

Direktorica gradske biblioteke gđa Fio Spada (Talijanka!) kazala je kako imaju dosta knjiga na jezicima bivše YU, ali je to premalo, jer je velika potražnja!

Što kazati osim: bravo za nas!

 

Diana Burazer
Autor/ica 16.12.2013. u 07:05