DISKOTON GIGANT DISKOGRAFIJE

Gradimir Gojer
Autor/ica 11.1.2018. u 19:23

DISKOTON GIGANT DISKOGRAFIJE

Zapis za diskografski nezaborav

Vrlo često, slučajno ili namjerno, kada se u kulturologijskom smislu govori o uspjesima sarajevske i bh. kulture pred agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu zaboravlja sa ili se namjerno previđa udio diskografske industrije u usponima kulture, osobito glazbene kulture, toga doba. Posebno je značajno sa današnje vremenske distance pomenuti sarajevsku diskografsku kuću Diskoton ili, kako je glasio potpuni naziv ove tvrtke, Diskoton, produkcija nosača zvuka Sarajevo

Utemeljen 1973. Diskoton je nevjerojatno brzo, u konkurenciji PGP RTB i Jugotona postao najsnažniji subjekt diskografije u Jugoslaviji. Uostalom, to potvrđuje uistinu reprezentativni sastav kako vokalnih solista i vokalno-instrumentalnih grupa tako i orkestara koji su pravili snimke za ovu glazbeno-nakladničku kuću…

Karijere Zdravka Čolića, Fahrete Jahić – Lepe Brene, Zabranjenog pušenja, Indexa, Divljih jagoda, Bijelog Dugmeta, grupe Merlin, zasigurno ponajviše duguju i svojoj intenzivnoj suradnji sa Diskotonom.

Po čemu je ova tvrtka, inače potpuno uništena granatiranjem početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu,  predstavljala korak od sedam milja u odnosu na druge i na razne načine favoriziranije diskografske kuće?

Prvi element komparativnih prednosti Diskotona bio je nevjerojatan entuzijazam, atmosfera, koja je posebice u Sarajevu isijavala neki nevjerojatni polet koji se posebno osjetio u kulturnim oblastima života, a drugi element, pak, vezan je za menadžersku sposobnost, u to doba potpuno inovantnu na južnoslavenskim prostorima Nenada Bate Bilića, do današnjeg dana nedovoljno istražene, nevalorizirane i potpuno nezasluženo neafirmirane osobnosti Nenada Bate Bilića.

To su krupni izazovi za kulturnu povjest, kulturologiju kao znanost, ali i za povjest Republike Bosne i Hercegovine.

Diskoton je jedna od snažnih i preznačajnih tapija na državnost Bosne i Hercegovine, a neobnavljanje jedne ovako uspješne tvrtke pokazuje potpuno neznanje i nekompetentnost vlasti u današnjoj Bosni i Hercegovini.

Gradimir Gojer
Autor/ica 11.1.2018. u 19:23