Dodjela Ifimesovih priznanja

tačno.net
Autor/ica 12.2.2014. u 08:16

Dodjela Ifimesovih priznanja

Visoka priznanja Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) na svečanosti na Bledu primili su slijedeći laureati:

dr. Gregor Virant, potpredsjednik Vlade Republike Slovenije i ministar unutarnjih poslova – priznanje »Poseban doprinos borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije«

dr. Torhan Mufti, ministar za provincijske poslove i v.d. ministra za komunikacije Republike Irak – priznanje »Poseban doprinos napretku u razvoju provincija u Iraku«

Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine – priznanje »Poseban doprinos razvoju energetskoga sektora i gospodarstva u BiH«

Dr. Božo Dimnik, počasni konzul Republike Hrvatske i predsjednik Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva – priznanje »Poseban doprinos razvoju slovensko-hrvatskih odnosa« i

Budimir Lončar, doajen diplomacije i međunarodnih odnosa – »Priznanje za životno delo«.

Priznanja su laureatima uručili počasni predsjednik instituta Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske in potpredsjednik Savjetodavnog odbora Zoran Živković, bivši predsjednik Vlade Republike Srbije te direktor instituta Bakhatyar Aljaf.

U pozdravnom govoru je predsjednik Savjeta instituta dr. Craig T. Smith, bivši politički direktor Bijele kuće, naglasio značaj takvih priznanja, jer njima organizacije kao što je Ifimes, pokazuju da prate rad pojedinaca i njihove napore, da stvaraju bolje uvjete za dijalog i suživot svih nas. Iako se na prvi pogled čini, da borba protiv korupcije i kriminala, energetski sektor, razvoj, suradnja i vanjska politika međusobno nisu povezani, to ne drži. Sadržajno sve doprinosi ka jačanju demokratskih procesa i razvoju društva. Jednom riječju, IFIMES se odlučio, da dodijeli priznanja laureatima za njihova životna i profesionalna dostignuća u poboljšanju života drugih. Takve nagrade su važne. Ne samo da se ljudi sjete ko su laureati i kakva su njihova dostignuća, nego prije svega zbog toga, jer priznanje skrene pažnju na laureata kao primjer drugima i pokazuje kakav, ako želi, utjecaj može imati jedna osoba na bolji život drugih ljudi.

Direktor instituta mr. sc. Zijad Bećirović je prilikom dodjele priznanja naglasio, da je dodjela priznanja poseban i svečan događaj na kojem su u fokusu pojedinci, koji su svojim radom obilježili prošle i sadašnje vrijeme i od kojih se puno očekuje i u budućnosti. Prema njegovom mišljenju živimo u vrijeme ekonomske i društvene krize ali i moralne. Cjelokupna društva nalaze se u stanju bez nade u bolje sutra. Bećirović je naglasio, da su se na institutu upravo u vrijeme krize odlučili, da krizu iskoriste kao šansu. Tako je institut u posljednjih pola godine osnovao dva odjela, i to Odjel za strateške azijske studije (DeSSA), koji će imati svoje sjedište u Beču i Odjel za lokalne i regijske studije (DeLORS).

Laureati su se u svojim govorima zahvalili institutu na ukazanoj časti i naglasili, da su priznanja potvrda njihovog rada i dodatna motivacija za rad u budućnosti.

Svečanoj ceremoniji dodjele priznanja pored vodstva instituta prisustvovali su brojni političari, privrednici i ličnosti iz javnog života Slovenije, država Balkana i Bliskog istoka.

Poslije uručivanja priznanja priređen je svečani prijem u čast laureata.

tačno.net
Autor/ica 12.2.2014. u 08:16