Domovina u koferu: Večer poezije Jozefine Dautbegović (video)

Štefica Galić
Autor/ica 24.2.2016. u 07:30

Domovina u koferu: Večer poezije Jozefine Dautbegović (video)

Večer poezije Jozefine DautbegovićDomovina u koferu, priredili su CKM, portal tacno.net i Pozorište lutaka Mostar, sinoć, na pjesnikinjin rođendan, na Maloj sceni “Karel Čapek” Pozorišta lutaka u Mostaru. Stihove su govorili sjajni mostarski pjesnici i glumci, Diana Ondelj Maksumić i Nedžad Maksumić.

md15

Bila je to večer najpotresnijih ljubavnih stihova, antiratnih, autentičnih, istinskih govorenja o ljubavi, strahu, izbjeglištvu, smrti: Oda vodi, Molitva, Različite ljubavi, Kukavičja, Zadnja bosanska zima, Domovina u koferu, Izbjeglička… Njeni stihovi su vrisak, ne možete ih zaboraviti ni dugo poslije gašenja svjetala na pozornici i odlaska u noć.

md17

Sve riječi su nedostatne za dobru poeziju, kako reče jednom Diana Burazer. Poklanjamo vam dio njenog pjesničkog opusa. Nemojmo je zaboraviti.

md14

jozefina2

Jozefina Dautbegović  (Šušnjari, 24.2.1948 – Zagreb, 27.11.2008) završila je Pedagošku akademiju, grupe za hrvatski jezik i povijest u Slavonskom Brodu. U Doboju je radila kao nastavnica hrvatskog jezika i povijesti, kao knjižničarka, te uređivala biblioteku Druga svjetlost i časopis za kulturu Značenja. U Zagrebu je bila voditeljica kulturne tribine i urednica muzeološkog časopisa Informatica Museologica (MDC, Zagreb) i radila kao arhivist-dokumentarist u MDC-u. 

Objavila 8 knjiga poezije i jednu knjigu priča „Čovjek koji je kupovao kuću“. 

Bila je članica Hrvatskog društva pisaca i  Hrvatskog centra PEN. Zastupljena u svim relevantnim antologijama, a ciklusi njezinih pjesama objavljeni su na engleskom, francuskom, njemačkom, talijanskom, švedskom, slovenskom i makedonskom jeziku. 

 

Štefica Galić
Autor/ica 24.2.2016. u 07:30