DONKIHOTSTVO BESTEŽINSKIH STANJA

Gradimir Gojer
Autor/ica 12.1.2017. u 10:06

DONKIHOTSTVO BESTEŽINSKIH STANJA

Ili o Libovčevoj papirnatoj gozbi

Izložba skulptura od papira Fikreta Libovca u Galeriji Zvono

 

Umjetnički opus skulptora Fikreta Libovca, poznat širokoj likovnoj i uopće kulturnoj javnosti, oduvijek je bio tragalački atraktivan, a posljednja izložba u Galeriji Zvono u Sarajevu, kao da otkriva posve novo tvoračko lice ovoga lirski senzibilnoga umjetnika.

U svojoj nadahnutoj, aforističnoj izjavi u vezi sa ovom izložbom da želi napraviti nove skulpture od novčanica, Libovac duhovito apsolvira i svoju i poziciju stvaraoca uopće, u ovom trenutku društvenih mijena i katstrofalne socijalne situacije, čiji teret svi osjećamo. Libovac ovim ustvari naznačava pravce svoje i duhovno duboko umjetničke zapućenosti u tragalačke avanture…

Praveći jedan neuobičajen svijet od papira, skladne, likovno atraktivne decencije Libovac i u sadržajnosti, u kojoj propituje granice osobne moći: da nadiđe besmisao današnjice, ali posebice u propitivanju forme čini stanoviti artistički odmak u odnosu na sve što je do sada radio.

Bestežinska stanja njegovih likova zrcale jedan duboko oduhovljeni donkihotizam u odnosu na suvremenost, a svakako, tu ozbiljnija uporišta u tradiciji, pogotovo bh. likovne umjetnosti ne postoje!

Dakle, Libovac je apsolutno originalan!

Ovo je izložba i eksperimenta, ali jednako i artističkog virtuoziteta jednoga potvrđenog stvaraoca.

Njegova papirna gozba izaziva stanoviti hedonizam, posebno kod onih likovnih znatiželjnika koji znaju i umiju maštati, kojima ne nedostaje temeljnih nauma za nadgradnju surovih realija svijeta u kojem egzistiramo.

Gotovo da ovo bestežinsko, leteće donkihotstvo i fino vajarsko muziciranje u prostoru Libovcu priskrbljuju predikatizaciju umjetničkog podvižništva u prostorima neispitanog i neistraženog…

Libovac ovom gozbom od papira ne otkriva samo svoja nova tvoračka lica (ne samo jedno lice!), već rafinira dalje i ukus svojih najzagriženijih likovnih fanova…

Ovo je izložba koja svojom finom sordiniranom komornošću otvara sama sebi vrata za brojne, daljnje umjetničke soareje, pred novim publikama, zasigurno željnim ovakve autentičnosti i likovne suptilne atraktivnosti.

Gradimir Gojer
Autor/ica 12.1.2017. u 10:06