Drago Bojić gostuje u Mostaru: Etika u postmodernom društvu

tačno.net
Autor/ica 27.1.2014. u 18:19

Drago Bojić gostuje u Mostaru: Etika u postmodernom društvu

U organzaciji Centra za kritičku misao i portala tacno.net  28.1.2014. u 19.30 u Pavarotti centru u Mostaru će gostovati jedan od najvažnijih teologa današnjice fra Drago Bojić.

Naš portal proglasio je Dragu Bojića za  ličnost  godine 2013.

Fra Drago Bojić smijenjen je s mjesta glavnog urednika Svjetla riječi, mjesečnika Franjevačke provincije Bosne Srebrene nakon što je kritički progovorio o sveopćoj klerikalizaciji i etniziranju društva te o sprezi nacionalizma i vjere u tzv. Herceg-Bosni. Taj događaj izazvao je žestoke reakcije i sankcije religijskih elita ali s druge strane podršku  brojnih intelektualaca koji godinama sarađuju s ovim listom te mnogih građana Bosne i Hercegovine.

Nakon što je odbio otići u Busovaču za kapelana, Bojiću je koncem augusta zabranjeno predavati na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, oduzeto mu je i aktivno i pasivno pravo glasa kao i sve službe koje je obavljao u svojoj zajednici Bosni Srebrenoj do 2016. Trenutno živi u samostanu na Bistriku i direktor je IMIC-a (Internacionalnog multireligijskog interkulturnog centra).

Bojić, međutim, i dalje istupa u javnosti na način kako smo od njega naučili, svjetlo njegove riječi je prisutno i tim značajnije jer svijetli aurom žrtve, pravednika koji se zalaže svojim radom za dobrobit zajednice, nenasilno, bez materijalne naknade za taj rad i spreman za suočavanje s egzistencijalnim rizicima. To svjetlo je važno i jedno je od rijetkih koje je svijetlilo u godinama iza nas, a među tim rijetkima svijetli i dalje najvećim intenzitetom.

tačno.net
Autor/ica 27.1.2014. u 18:19