EKO-WORKSHOP I MODNA REVIJA

Autor/ica 18.9.2012. u 20:45

EKO-WORKSHOP I MODNA REVIJA

EKO-WORKSHOP I MODNA REVIJA:

u svrhu promoviranja očuvanja okoliša, reciklaže i ponovnog korištenja otpadnog materijala

MLAZ, Počitelj

12. – 15. septembar 2012.

_____________________________________________

 

MLAZ, Počitelj

društvo za promociju kulturnog stvaralaštva, neprofitna organizacija čiji je cilj da umjetnicima iz svih oblasti pruži priliku da stvaraju, da svoje radove predstavljaju i dijele sa drugima u mirnoj okolini koja ih inspiriše i pruža punu stvaralačku slobodu. http://mymlaz.blogspot.com/

 

U prostoru društva za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ u Počitelju, od 12. – 15. septembra 2012. godine uspješno je realizovano nekoliko aktivnosti u svrhu promoviranja očuvanja okoliša, reciklaže i ponovnog korištenja otpadnog materijala.

Radionica pod nazivom “Waste is Taste” realizovana je u svrhu stvaranja visoke mode od nekonvencionalnih materijala, sa ciljem da se napravi iskorak u svakodnevnom, uobičajenom prikazu mode i promoviše korištenje otpadnog materijala (najlon kese, kartoni, čepovi od boca, …) u dizajnerske svrhe.

Moderator četverodnevne eko-radionice bio je Prof.mr. Salih Teskeredžić (profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku za produkt dizajn), a u radionici su učestvovale: Elvira Ćatić, Jasminka Hadžimehmedović (voditeljica projekta), Marija Ivankić, Merima Mujkanović, Nevena Nikolić i Altijana Salispahić.

* Dio aktivnosti ove radionice realizovan je zahvaljujući finansijskoj podršci i sredstvima koja je obezbijedila Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Četverodnevna radionica zaključena je modnom revijom na kojoj su predstavljeni radovi učesnica. Revija je održana 15. septembra u Multimedijalnom centru ‘Han’ u Počitelju. Građani i građanke Počitelja, kao i posjetitelji/posjetiteljke iz drugih gradova BiH, uživali su u zanimljivim, neobičnim kreacijama i odličnoj atmosferi finalne večeri koju su obogatili nastupi Nadže Pušilo, balerine iz Sarajeva, i Faruka Jahića-Akija, percussionista iz Sarajeva. Moderatorica modne revije bila je Marina Golubović (BH radio 1).

Autor teksta za program i prateći katalog je Miodrag Ninić, teoretičar iz Beograda, sa kojim je dogovorena dalja saradnja u realizaciji budućih zajedničkih projekata.

* Sponzori modne revije bili su Exclusive Lingerie (Banja Luka), IMK Kula d.o.o. (Gradačac), MK Slovenka d.d. (Donji Vakuf) i Rukom (Sarajevo).

 

Organizator:

Društvo za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ Počitelj

 

 

 

 

 

Autor/ica 18.9.2012. u 20:45