Emine Bozkurt: Sarajevo proglasiti glavnim evropskim gradom kulture

Autor/ica 9.5.2011. u 23:49

Emine Bozkurt: Sarajevo proglasiti glavnim evropskim gradom kulture

Emine Bozkurt, članica Evropskog parlamenta, smatra da Sarajevo treba proglasiti evropskim glavnim gradom kulture 2014. godine ne samo što će tada biti sto godina od atentata koji je bio povod za početak Prvog svjetskog rata već i stoga što je posljednji rat na tlu Evrope vođen upravo u Bosni i Hercegovini devedesetih godina prošlog vijeka.

“U tome je još važnije da slavimo evropsko jedinstvo i mir danas, da označimo i da hranimo mir i jedinstvo u Evropi.

Mislim da bi bio jako snažan simbol ako bi Sarajevo bilo prozvano evropskim glavnim gradom kulture u 2014. Tokom krvavog rata i opsade grada koja je trajala tri godine, građani Sarajeva su mnogo preživjeli. Danas je grad, nakon svega, održao svoj multikulturni duh i jačinu. Da ovo priznamo, označimo i naglasimo, bila bi jaka simbolična poruka ako se Sarajevo nagradi titulom evropskog glavnog grada kulture 2014.”, rekla je Emine Bozkurt prije debate koja će biti održana u četvrtak tokom plenarne sjednice Evropskog parlamenta u Strazburu.

Evropski parlament će uz podršku socialdemokrata za koje je evroparlamentarka Emine Bozkurt glasnogovornik o Bosni i Herzegovini, pitati Evropsku komisiju da li će poslati snažnu poruku i podržati zahtjev grada Sarajeva da bude imenovan evropskim glavnim gradom kulture 2014., saopćeno je.

“Rat ostavlja tragove na ljudima. Ponekad se čini lakše za ljude da zaborave svoju prošlost kako bi mogli nastaviti život, ali to je jedino moguće nakon suočavanja s prošlošću i s novim otvorenim pogledom prema budućnosti.

Danas slavimo Dan Evrope. BiH želi biti dio Evropske unije. Upravo zato je potrebna  snažna pozitivna poruka koja naglašava pomirenje i suživot među narodima”, navela je.

Danas su na mjestu gdje je bio koncentracioni logor Omarska ljudi iz BiH i Srbije prvi put zajedno obilježavali sjećanje na patnju koja je se tu zadesila.

Stradanje civila tokom rata u devedesetim godinama mora biti časno obilježeno tako da postane dio javnog pamćenja.

Komemoracijske inicijative s pozitivnom porukom mira i pomirenja, nade i zajedništva naroda Bosne i Hercegovine, kao i njezinih susjeda, može biti važan korak naprijed ka pomirenju i multietničkoj zajednici, mišljenje je Emine Bozkurt.

Tagovi:
Autor/ica 9.5.2011. u 23:49