FENOMEN – ŠARIĆI!

tačno.net
Autor/ica 4.8.2015. u 10:36

FENOMEN – ŠARIĆI!

Ili kako maestro Ivo Lipanović podstiče uzlaznice umjetničke imperije Šarić…

 Piše: Gradimir Gojer

U jednom vrlo značajnom periodu razvoja i rasta Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, kada je ovom teatarskom kućom, tada najprestižnijom u Jugoslaviji, krmanio karizmatični intendant Ivica Restović sa svojom koleginicom dramaturgom dr. Zehrom Kreho, bio sam aktivnim sudionikom procesa narastanja umjetničke manifestacije – ljetnjeg festivala Splitsko ljeto. Prošle su decenije od tada. Nisam u posljednje vrijeme promatrao produkciju niti splitskog teatra niti ljetnjeg festivala kojeg on stvara i održava vitalnim na umjetničkoj sceni Hrvatske i regiona.

Ovogodišnje, šezdeset prvo Splitsko ljeto ipak me je, itekako, zaintrigiralo. Prije svega po tome što ovaj festival, za razliku od nekih drugih ljetnih festivala, prije svega gaji jedan seriozan odnos prema europskoj glazbi, i to u svim segmentima: onom koncertnom, opernom i, što je posebno zadivljujuće – baletnom!!!

Posebno me je zaintrigirala ovogodišnja produkcija glazbenog segmenta ovog festivala koju stvaralački moderira maestro Ivo Lipanović. Postoji i sarajevski motiv za ovu moju zaintrigiranost. Sad već ozbiljan favorit i ljubimac sarajevske operne i koncertne scene, maestro Lipanović, kao umjetnički direktor Splitskog ljeta, ozbiljne zadatke u još ozbiljnijim opernim produkcijama ovog festivala povjerio je prvaku sarajevske Opere Ivici Šariću, ali i njegovom nasljedniku, mladom Ivanu Šariću! U predstavi Samson i Dalila Kami Sen-Sansa, pod dirigentskim ravnanjem Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića zapaženu ulogu ostvario je mladi Ivan Šarić pjevajući svog Abi Melcha, po svim kritičarskim nazorima, na jedan bravurozan način.

Nije prvi put, ali je iznimno znakovito za kontinuitet rada umjetničke radionice Šarić, da u istoj predstavi postojano, uklesanu u monument operne produkcije Splitskog ljeta, ulogu Starog Židova pjeva Ivica Šarić!

Uspjeh oca i sina Šarića, koji je prožet majstorskim duhom stvarnog motivatora, kreatora i realizatora njihovih postignuća, Ive Lipanovića, nije ostao nezapažen ozbiljnim opernim i kritičarskim krugovima, a potpuni muk o svemu ovomu na našim stranama stvar je potpuno nelogična, da ne kažem nekulturna, pa i primitivna!

U isto doba, na istom festivalu u uobičajeno velikoj opernoj produkciji Aide Đuzepa Verdija, kojom je dirigirao Gianluca Martinghi, u režiji Dražena Siriščevića dominirao je kreacijom Egipatskog Kralja Ivica Šarić!

Dolasci Ive Lipanovića u Sarajevsku operu, ali i na koncerte u Sarajevo, porodili su čvrstu suradnju između obiteljske operne imperije Šarić i ovog vehementnog dirigenta. Ivo Lipanović je na vrijeme (!!) utvrdio talenat mladog Ivana Šarića, a oslanjanje ovog dirigenta na sposobnosti i raskošne kreacije Ivice Šarića samo su dokaz dostatne učitanosti ovog značajnog suvremenog hrvatskog dirigenta u nevjerojatne mogućnosti Šarića, koje su i neiskorištene, pa i potcijenjene u sarajevskoj i bh. (ne)kulturnoj javnosti!?!

Takav seriozni stvaralac i tvorac opernih cjelina, umjetnički direktor splitskog teatra i Splitskog ljeta maestro Ivo Lipanović nije uludo bacio karte na umjetnički dvojac Šarić, oca i sina…

Siguran sam da će i treći Šarić biti u jednoj od narednih opernih produkcija, koje će ili moderirati na umjetnički način kao direktor ili će njima dirigirati maestro Ivo Lipanović.

Sve ovo zapisujem svjestan činjenice o potpunoj nesvijesti, a zašto ne kazati i nesavjesti ovdašnje kulturne kronologije, ako već mi u Sarajevu i BiH nemamo nikakovu (!!!) kulturnu kritiku, odnosno kritiku kulture!

Tek toliko da ne ostane i na našim stranama nezabilježen uspjeh Šarića, koji bi, objektivno gledajući, u duhovno razvijenijim sredinama, bio tretiran epitetom događaja, a zašto ne i artističkog podviga!?!

IMG_7472

tačno.net
Autor/ica 4.8.2015. u 10:36