Festival ulične umjetnosti FUU 2016. Sarajevo, Radićeva ulica, od 22. do 24. jula.

tačno.net
Autor/ica 14.7.2016. u 12:03

Festival ulične umjetnosti FUU 2016. Sarajevo, Radićeva ulica, od 22. do 24. jula.

The Bambi Molesters, Radićeva-ulica od posebnog značaja, mural posvećen Karimu Zaimoviću i ulični tetatar samo su neki od sadržaja predstojećeg Festivala ulične umjetnosti FUU 2016.

Želeći doprinjeti kreiranju drugačijeg ritma grada i iskoraku iz uobičajenih načina promišljanja prostora, osmislili/e smo Festival ulične umjetnosti (FUU) koji je u prethodnoj godini pod oznakom nulti trebao poslužiti kao eksperiment.

Zadovoljni rezultatima, u prvom redu odzivom umjetnika i umjetnica, sadržajima koje su ponudili/e i reakcijama na njih, u 2016. godini, u terminu od 22. do 24. jula, organizujemo prvi Festival ulične umjetnosti, FUU 2016.
Nakon prošlogodišnjeg pozicioniranja Mjedenice kao ulice od posebnog značaja u programu nultog festivala, ove godine smo odlučili vratiti se zagovaranju Radićeve ulice kao umjetničke četvrti. Tokom trajanja festivala, od popodnevnih do kasnih večernjih sati ulica će za saobraćaj biti zatvorena, a diskusija kojom će moderirati arhitekta Amir Vuk Zec, biće jedan ud ključnih sadržaja festivala. Uz diskusiju biće i predstavljeno idejno rješenje Radićeve kao umjetničke četvrti, djelo Amira Vuka Zeca.
Skoro 15 godina star je prijedlog koji je ovaj istaknuti sarajevski arhitekta predočio nadležnim, a zahvaljujući kojem bi se zatvaranjem Radićeve i spajanjem sa Obalom i Akademijom sad zahvaljujući izgrađenom mostu Festina Lente, razvio potpuno drugačiji oblik funkcionisanja središta grada; uz postojeće knjižare, kafe-galerije, biblioteku… Radićeva ulica bi nekim novim sadržajima bitno poboljšala ukupnu kulturnu ponudu.

Brojni muzički, likovni, performativni i glumački sadržaji na otvorenom naći će se i u ovogodišnjoj festivalskoj ponudi.
Naša maskota Everyman, rad kiparice Lejle Ćehajić, postao je i zaštitni zrak neobične umjetničke trupe, koja će kroz nesvakidašnji defile gradom pozvati sve naše sugrađane i sugrađanke te sarajevske goste, da se pridruže Festivalu.
FUU s ponosom najavljuje i izradu murala autora Borisa Stapića posvećenog Karimu Zaimoviću.

I ove godine smo ostavili prostor, tj, otvoreni zid, za sve one koji nisu profesionalni/e crtači, da se uz profesionalce okušaju u umjetnosti grafita i murala.

Od profesionalnih teatarskih trupa čiji je program prilagođen uličnoj izvedbi izdvajamo Branka Potočana i njegovu trupu Fourclore iz Slovenije te Ples s vatrom Slavka Trivkoviča i Roka Horvata.

Uz brojne izvedbe djela iz klasičnog repertoara u različitim terminima tokom Festivala, FUU s ponosom najavljuje koncert banda The Bambi Molesters u Radićevoj ulici u nedjelju, 24. jula u 21.00.

U namjeri da omogućimo što više prostora za predstavljanje različitih vidova kreativnog izražavanja, FUU će u svojoj ponudi, tokom trajanja festivala, imati i Art Market.

Svi detalji programa biće saopšteni na prvoj press konferenciji u ponedjeljak, 18. jula u 11:00 u prostorijama multiplexa Cinema City.

tačno.net
Autor/ica 14.7.2016. u 12:03