FIKRET DEVEDŽIĆ ULAZI MEĐU VELIKANE?

Autor/ica 9.12.2012. u 12:50

FIKRET DEVEDŽIĆ ULAZI MEĐU VELIKANE?

Nedavno sam napisao jedan tekst o najnovijoj izložbi slika bosanskohercegovačkog umjetnika Fikreta Devedžića u holandskom gradu Deventeru (možete ga pogledati ovdje: http://e-posavina.com/portal/novosti/110-drustvo/2978-nova-izlozba-fikreta-devedzica-u-nizozemskoj i ovdje: http://www.tacno.net/KulturaNovost.aspx?id=20764 ) u kom sam naglasio umjetničku nadarenost i marljivost ovog našeg Posavca. Najbolji dokaz da to nije napisano samo zbog toga što je Fikret „naš čovjek“ je to što se o njemu veoma pohvalno, čak sa ushićenjem, piše i u holanskim medijima. Hvale ga i kolege, i likovni kritičari, a i obični posjetioci izložbi slika i ljubitelji slikarskih platna.

Evo, o Fikretu i njegovom radu je upravo objavljen jedan tekst u „De Stentoru“, poznatom dnevnom listu koji dosta prostora posvećuje umjetnosti. Ukratko, tekst počinje ovako: „Ovo je novi Munchov Krik! – ovim riječima je našu redakciju pozvao  Huub Coenen, misleći na Fikretovu sliku Očarana 2 “. Da podsjetim, slika Krik poznatog umjetnika Muncha jedna je od veoma cijenjenih i veoma skupih umjetnina u svjetskim razmjerama. Poređenje nečijeg djela sa Krikom je veliko priznanje.

Dalje, Coen za sliku Očarana 2 misli da je to do sada najbolje Fikretovo djelo. Kaže da čovjek i kad izdaljeg pogleda ovu sliku osjeti poseban doživlja, ali kako joj prilazi bliže tako i emocije bujaju. Tek kada se priđe sasvim blizu, može se otkriti i posebna tehnika kojom je slika rađena, a to je pravi praznik za oči!

Na kraju autor zaključuje tekst rečenicom u kojoj iznosi uvjerenje da će ova slika za samo koju godinu biti „milione vrijedna“, da je to „umjetnost sa velikim U“.  Tekst potkrepljuje i fotografija Fikreta Devedžića ispred njegove, u ovom tekstu toliko cijenjene i hvaljene slike. Tako se piše samo o istinskim, velikim umjetnicima.

Čini se da je svaki komentar suvišan. Ostaje nam samo da poželimo našem Fikretu da se prognoze Huuba Coena ostvare i da poslije ovog rada bude još mnogo takvih. Da, i poželimo mu da ga više ima i u njegovoj matičnoj domovini.

Upravo se vratih iz Deventera. Na samom ulazu u grad, u izlogu velike galerije stoji Fikretova slika o kojoj je riječ i,  vide je svi koji ulaze u grad. Sve ostale slike su u nutrašnjosti izložbenog prostora, što je još jedan podatak koji govori koliko je Fikretov rad ovdje cijenjen.

Autor/ica 9.12.2012. u 12:50