Glasovi iz gluve sobe

tačno.net
Autor/ica 1.7.2015. u 20:02

Glasovi iz gluve sobe

Foto: Laguna

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u okviru ciklusa “Zapadni Balkan i EU “organizira promociju knjige generala Blagoja Grahovca sa naslovom Glasovi iz gluve sobe u utorak 7. jula/srpnja 2015, u 16.00 sati, u hotelu »Lev«, 13. sprat/kat, dvorana »Grad«, Vošnjakova 1, Ljubljana.

General-potpukovnik Blagoje Grahovac je pilot. Obavljao je dužnost pomoćnika načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije za vazduhoplovstvo. Bio je savjetnik predsjednika Republike Crne Gore, savjetnik predsjednika državne zajednice Srbija i Crna Gora i savjetnik predsjednika Skupštine Crne Gore.

Knjiga »Glasovi iz gluve sobe« generala Grahovca razotkriva ratna i poratna događanja u Generalštabu tadašnje jugoslavenske vojske u Beogradu. General Grahovac je bio aktivni učesnik i izvorni svjedok događaja uz tog vremena.  »Gluhu sobu« imaju svi generalštabi – u njoj se pripremaju i čuvaju ratni vojni planovi. Dokumenti u toj sobi nose oznaku »vojna tajna – strogo povjerljivo«, »državna tajna – strogo povjerljivo«. »Gluva soba« predstavlja nekakvu misteriju, sa prisutnom dozom straha i javnost je shvaća kao bauk.

Autor je vodeći vojnopolitički analitičar i analitičar geopolitike u Crnoj Gori i regiji.

O knjizi će govoriti:

  • general Blagoje Grahovac, autor knjige
  • dr. Anton Bebler, redovni profesor na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani i predsjednik Atlantskog savjeta Slovenije
  • dr. Iztok Podbregar, redovni profesor na Fakultetu sigurnosti Univerziteta u Mariboru i bivši načelnik Generalštaba Slovenske vojske

Knjigu »Glasovi iz gluve sobe« je izdala izdavačka kuća »Laguna« iz Beograda 2015.godine. U prvom izdanju tiraž je bio 20.000 primjeraka. Nedavno je izašlo i drugo izdanje. Knjiga je prouzrokovala velike reakcije.

Promocija će biti na slovenskom/srpskom jeziku, razgovor će voditi mr. sci.  Zijad Bećirović.

Prijenos uživo LIVESTREAM na linku: http://www.ifimes.org/en/livestream

tačno.net
Autor/ica 1.7.2015. u 20:02