Gran pri 48. BITEFA predstavi “Aleksandra Zec”

tačno.net
Autor/ica 1.10.2014. u 09:36

Gran pri 48. BITEFA predstavi “Aleksandra Zec”

Gran pri 48. Beogradskog internacionalnog festivala (Bitef) “Mira Trailović” dodeljen je hrvatskoj predstavi “Aleksandra Zec” HKD teatra iz Rijeke, u režiji Olivera Frljića, koji je trijumfovao i 2013. godine predstavom “Zoran Đinđić” Ateljea 212.

Specijalna nagrada međunarodnog žirija dodeljena je predstavi “A gde je revolucija, stoko?” zagrebačkog Montažstroja, u režiji Boruta Šeparovića, koji je takođe 2013. dobio specijalnu nargradu – za predstavu “55+”.

Nagradu “Politike” za najbolju režiju na 48. Bitefu dobio domaći reditelj Andraš Urban za predstavu “Neoplanta” Novosadskog pozorišta (Ujvideki sinhaz).

Neoplanta” je bila najbolja i prema mišljenju publike, koja joj je dodelila ocenu 4,65, dok je neznatno manje dobila slovenačka predstava “Poludela lokomotiva” (4,63) SNG Drame iz Ljubljane, u režiji Jerneja Lorencija, te “Grobnica za Borisa Davidoviča” (6,46) Bitef teatra i Hartefakt fonda, u režiji Ivice Buljana iz Hrvatske.

     Aleksandra Zec

Gran pri 48. Bitefa dodeljen je većinom glasova članova žirija potresnoj Frljićevoj predstavi o deci-žrtavama rata, zasnovanoj na istinitoj priči o srpskoj devojčici koju su 1991. godine ubili pripadnici rezervnog sastava hrvatske policije.

I Šeparoviću je specijalna nagrada dodeljena većinom glasova za predstavu “A gde je revolucija, stoko?”, čijom je premijerom 48. Bitef i počeo 20. septembra.

          A gde je revolucija, stoko?

Prema obrazloženju žirija, nova predstava Montažstroja je “izuzetna refleksija o poziciji umetnika u savremenom društvu sprovedena kroz ponovno promišljanje i inscenaciju njegovog već postojećeg, a kontroverznog materijala”.

Žiri 48. Bitefa činili su Lila Dekel-Avner (predsednica), Ula Kasijus, Vitold Mrožek, Ana Tomović i Periša Perišić.

“Politikin” žiri (Dejan Mijač, Tanja Mandić Rigonat, Vesna Roganović, Borka Trebješanin i Ana Tasić) jednoglasno je odlučio da nagradu za najbolju režiju dodeli Urbanu za predstavu “Neoplanta”, nastalu prema romanu Lasla Vegela.

     Neoplanta

Prema obrazloženju žirija, Urban je verodostojno preneo rasni literarni vegelovski svet na scenu, propušten kroz urbanovski stroj snažnog razotkrivanja raznih anomalija u društveno-političkim odnosima, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Novog Sada. “Pojedinačnih likova, individualnih glasova u ovoj predstavi skoro da nema, glumci i glumice igraju kao da su delovi jednog, militarizovanog tela. Oni nastupaju vojnički disciplinovano, grčeći se u savremenoj istoriji nasilja. Fragmentarno i silovito se na sceni predstavlja cirkularna istorija osvajanja i oslobađanja Novog Sada, unakrsni udari laži i praznih obećanja njegovih osvajača, začinjeni prepoznatljivim Urbanovim vizuelno i koreografski moćnim rešenjima”, istakao je žiri.

Bitef je prikazao u glavnom programu 13 predstava, od kojih je osam bilo iz regiona, a završen je 30. septembra u JDP-u teškom nemačkom dramom “Front” o Prvom svetskom ratu, u izvođenju Talia teatra iz Hamburga, u režiji Luka Persevala. Deo publike nije mogao da odgleda do kraja dvočasovnu predstavu o vojnicima iz četiri zemlje koji opisuju užase svakodnevnice u rovu na frontu, dok je ostatak gledalaca pozdravio glumce dugim aplauzom.

(SEEcult.org)

tačno.net
Autor/ica 1.10.2014. u 09:36