GRAND-PRIX 55. MESS-a ZA MEKSIČKU PREDSTAVU “SVE ŠTO TREBA JEDNOJ SJAJNOJ GLUMICI JE SJAJNA DRAMA I ŽELJA ZA USPJEHOM“

tačno.net
Autor/ica 12.10.2015. u 09:47

GRAND-PRIX 55. MESS-a ZA MEKSIČKU PREDSTAVU “SVE ŠTO TREBA JEDNOJ SJAJNOJ GLUMICI JE SJAJNA DRAMA I ŽELJA ZA USPJEHOM“

Sinoć je u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo, žiri u sastavu predsjednica, Vladislava Fekete, pozorišni kritičar iz Italije, Andrea Porcheddu i bosanskohercegovački glumac Sanin Milavić, objavio laureate i laureatkinje 55. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Grand Prix – “Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini”

“Sve što treba jednoj sjajnoj glumici je sjajna drama i želja za uspjehom“, Vaca 35 Teatro en Grupo, Meksiko

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg/u reditelja/icu

Katie Mitchell za predstavu “The Forbidden Zone“, Schaubuhne teatar Berlin

 

Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje

Kaća Dorić za ulogu u predstavi u predstavi “Brašno u venama“

Katarina Bistrović Darvaš za ulogu u predstavi “Antigona – 2000 godina kasnije“

Panaibra Gabriel Canda za ulogu u predstavi “Vrijeme i prostori: Marrabenta Sola“

Zlatni lovorov vijenac za najbolji dramski tekst u selekciji Balkan (Con)Text

Igor Štiks za tekst predstave “Brašno u venama“

 

Nagrada “Jurislav Korenić“ za najboljeg mladog/u reditelja/icu

Damian Cervantes za predstavu “Sve što treba jednoj sjajnoj glumici je sjajna drama i želja za uspjehom“

Nagradu “Rejhan Demirdžić” za najboljeg/u mladog/u glumcu/glumici

Staša Dukić za ulogu u predstavi “Tramvaj zvani žudnja“

Specijalno priznanje žirija, dobila je Željka Udovičić-Pleština za orginalnu dramaturgiju predstave “Antigona – 2000 godina kasnije“, dok je ansambl Le Chiens de Navarre predstave “Kada pomislim da ćemo ostariti skupa“ dobio specijalno priznanje za kolektivnu igru.

O Zlatnom lovorovom vijencu za najbolju predstavu Children MESS-a odlučila su djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava “Zmaj i princeze“ sa prosječnom ocjenom 9,70. Ovogodišnji Zlatni lovorov vijenac publike Festivala MESS dobila je predstava “Antigona – 2000 godina kasnije“ sa prosječnom ocjenom 9,60.

Osim nagrada koje dodjeljuje žiri festivala MESS  na svečanoj ceremoniji su objavljeni i dobitnici nagrada koje dodjeljuju medijski pokrovitelji festivala MESS:

  • Oslobođenje – Zlatna maska – “Sve što treba jednoj sjajnoj glumici je sjajna drama i želja za uspjehom“, Vaca 35 Teatro en Grupo
  • Magazin “Dani” – “Hrabri Novi Svijet” – “Brašno u venama“, SARTR/Scena MESS
  • Radio Sarajevo – “Sound of MESS“ – “Antigona – 2000 godina kasnije“, autora Nigela Osborna i Specijalna nagrada – “The Paper Cinema’s Odyssey“

 

Direkcija festivala MESS ove godine je prvi put svoje dvije najznačajnije nagrade “Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra” i “Zlatni lovorov vijenac za razvoj scenske umjetnosti“ dodijelila jednoj osobi, Giorgiu Ursiniju Uršiću. Nagradu “Marko Kovačević“ za teatarsku kritiku, i teatarsku publicistiku Direkcija Festivala dodijelila je ove godine Nataši Gvozdenović, za seriju kritika na portalu www.radiosarajevo.ba

Od 02. do 11. oktobra 2015. godine, 22 predstave iz 13 zemalja imalo je 26 izvedbi u kojima je učestvovalo oko 400 gostiju. Održan je i MESS Forum o centralnoj festivalskoj temi šta nakon destrukcije. U edukativnom segmentu održana su dvije radionice za teatarske reditelje/ice, glumce/ice, performere/ke, lutkare/ke, studente/ice glume i režije, “The Paper Cinema’s“ i “Schaubuhne Berlin“ dok su za vrijeme festivala održane i promocije knjiga “Glumac.. je glumac.. je glumac“ Zijaha Sokolovića, “Trag u vremenu“ Mladena Bićanića te promocija priručnika za predškolske ustanove “Kako upoznati djecu sa pozorištem i pozorište sa djecom“.

Festival je i ove godine održan pod generalnim pokroviteljstvom kompanije Bosnalijek te u partnerstvu sa kompanijom BH Telecom.

tačno.net
Autor/ica 12.10.2015. u 09:47