HEROJSTVA BEJSKOG

Gradimir Gojer
Autor/ica 20.12.2017. u 10:31

HEROJSTVA BEJSKOG

Foto: moltefedi.it

Gabriele Nissim „Tribunal o dobrim ljudima u vremenu zla“, Gariwo, Sarajevo, 2007.

(prijevod sa italijanskog Ivana Varunek)

Prošlo je tačno deset godina od trenutka kad je na bosanski jezik prevedena knjiga Tribunal o dobrim ljudima u vremenu zla. U ediciji Pitanje svih pitanja nevladine organizacije Gariwo iz Sarajeva ova je dragocjena knjiga došla pred bh. čitateljsku publiku. Kazati ću u pravom trenutku nakon svih ratnih bh. strahota i inferna koji smo četiri godine preživljavali. Danas, na desetu obljetnicu egzistiranja ove knjige, čitajući je, shvatam još jedan u nizu osobnih propusta. Ovako dragocjenu i posljedičnu knjigu, svakako sam trebao ranije pročitati…

Pisac knjige je Gabriele Nisim (Milano,1950.), istoričar, novinar i publicista, fundator jedinstvenog italijanskog časopisa Osmi dan, koji tretira teme besmisla u Istočnoj Europi, a bavio se i snimanjima dokumentarnih filmova jasnog političkog angažmana. Bio je suradnikom uglednih listova Mondo, Il giornale, Corriere  della Sera.

Ova, pak, knjiga je svojevrsna priča o Moši Bejskom, koji je utemeljio Park pravednika među nacijama u okviru memorijala Yad Vashem u Jerusalemu.

Knjiga je svojom strukturiranošću i unutarnjom dramaturgijom potpuno autentična. To nije niti životopis Moše Bejskog, nije niti disput o pravdi i pravednicima, o ljudima koji su u kriznim trenucima, rizikujući vlastite živote u nemogućim stuacijama spašavali Jevreje. Ona zapravo jeste i sve to. I mnogo više od toga. Puna je sudbinskih priča u kojima je Moše Bejski preživljavao iznimno teške i opasne po život događaje vlastite životne odisejade, a potom je nailazio na gotovo pa nevjerojatne prepreke u svom svakodnevnom plemenitom i humanom angažmanu suca dobra, kao čelnik žirija za promoviranje pravednika i kao istinski spiritus movens Park pravednika među nacijama Jad Vashema, jedinstvenog mjesta ljudske duboke pijetetnosti na kojem Jevreji odaju najveću počast onima koji su stavljali na kocku svoje živote da bi u vrijeme Holokausta spašavali njihove sunarodnjake.

Struktura Nissimove knjige je iznimno zanimljiva, ubjedljivo intrigantna i inteligentno dinamizirana. Uzbudljivo pripovjedanje o odnosu Bejskog i Šindlera posebno obogaćuje spektralnost i raznoslojnost Nissimovog pripovjednog sloga.

U pogovoru autor svjedoči i o naporima Svetlane Broz, direktorice NVO Gariwo iz Sarajeva, da i grad na Miljacki dobije s razlogom Park pravednika.

Knjiga od koje se ni poslije više sati čitanja nije lako odvojiti.

Zato i ova bilješka o desetoj obljetnici njenog egzistiranja u našoj sredini, a posebno o istinskim ratnim i mirnodopskim herojstvima pravednika.

Gradimir Gojer
Autor/ica 20.12.2017. u 10:31