Horowitz: Mladi su primjer kako se sjajnom energijom rade velike stvari

tačno.net
Autor/ica 24.3.2017. u 11:35

Horowitz: Mladi su primjer kako se sjajnom energijom rade velike stvari

Odlična ekipa plesača, pjevača, glumaca i muzičara Univerziteta Northwestern iz Čikaga ponudila je u četvrtak mostarskoj publici zanimljiv i neuobičajen program izvedbom komičnog rock mjuzikla “Mali dućan strave” (The Little shop of Horrors). Publika je u do posljednjeg mjesta ispunjenom Narodnom pozorištu Mostar ansambl koji je stigao iz Čikaga, na kraju izvedbe pozdravila višeminutnim pljeskom, stojeći, a brojni su bili oni koji su se na završetku programa željeli fotografirati s gostima iz Amerike. Karte su bile rasprodane. Na izvedbi u Mostaru je bio i Paul Horowitz, zamjenik ambasadorice SAD-a u BiH.

Mjuzikl 'Mali dućan strave'

“Oduševljen sam što sam večeras u Mostaru”, rekao je Horowitz.

“Ovo je jako posebna trupa jer u Americi ne samo da je Northwestern Univerzitet jako dobar i poznat, nego je i njihov teatarski program jedan od najboljih u SAD-u, a Dolphin Show Northwestern Univerziteta u ovoj godini obilježava 75 godina postojanja. Ovo je najveća pozorišna trupa u SAD-u koju vode studenti i studenti sve sami rade. I to je jako dobar primjer – kako kada imate mlade ljude koji imaju jako puno energije, strasti i talenta mogu uraditi velike stvari. To je ono što mi kao Ambasada SAD-a želimo da promovišemo ovdje u BiH”, rekao je Horowitz. Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar, rekao je da je NPM-u čast biti partner u realizaciji ovog programa te da je to na svojevrstan način satisfakcija ovom pozorištu za dosadašnji rad.

“Mali dućan strave” počeo je svoj put na off Broadwayu 1982., 1986. u holivudskoj produkciji je snimljen film, a od 2003. se predstava igra na Broadwayu. Od tada je ovaj mjuzikl izvođen širom svijeta, a sada je po prvi put izveden i u BiH, odnosno u Mostaru. Prije Mostara je izveden u Banja Luci i Doboju i svugdje su karte bile raspordane.

Ekipa predstave bila je oduševljena Mostarom.

Puna sala NPM-a

“Mostar nam je jedan od najdražih gradova u kojima smo bili. Uživali smo u šetnji, slikali most, grad je zaista predivan”, rekla je Jane Dickerson, producentica i managerica trupe.

Teatarska trupa Northwestern Univerziteta ubraja se među deset najboljih u svijetu. Program u Mostaru izveden je zahvaljujući partnerstvu Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, Dolphin Showa Univerziteta Northwestern iz Čikaga (Northwestern University’s Dolphin Show from Chicago) i Narodnog pozorišta Mostar. “Mali dućan strave” se izvodi putem specijalnog aranžmana sa Music Theater International (MTI). Redateljica mjuzikla je Maggie Monaha, a producenti Janie Dickerson i Bailey Sutton.

tačno.net
Autor/ica 24.3.2017. u 11:35