HOZIN GRAFIČKI KOZMOS

Gradimir Gojer
Autor/ica 12.2.2018. u 09:06

HOZIN GRAFIČKI KOZMOS

Izložba grafika Dževada Hoze u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine

Dževad Hozo, jedan od najznačajnijih živih umjetnika danas u Bosni i Hercegovini, sa šest decenija umjetničkog, pedagoškog i spisateljskog rada praktično je sinonim za grafiku, ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regionu. Umjetnik koji ne izlaže kad nema što novo i originalno reći, pojavio se pred sarajevskom likovnom publikom probranim radovima koji pripadaju ciklusima: Iz Makove mape, Sarajevske pasije (hommage a Mak Dizdar), Suočenja, a posebno je intrigantan Hozin virtualni grafički svijet dat kroz Autobiografiku (virtualni koncerti Dževada Hoze).

Ovu je vrijednu izložbenu postavku Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine producirala u sklopu umjetničke soareje sa gostujućim postavom Prvog međunarodnog trijenala grafike iz Livna…

Svaka čast livanjskom Trijenalu ali ovu noć sarajevskog osmoga dana veljače A D 2018. pamtiti ću po majstorstvu i umjetničkoj magiji Dževada Hoze!

Teško je odvažiti se i govoriti o tako slojevitoj grafičkoj meštriji kakva je Hozina učitanost prije svega u temeljno, autorski istraženo, slojevito grafičko pismo, izvedenice autentičnog grafičkog svijeta, koji s jedne strane odaje autorov svijet paralelan svijetu koji živimo i doživljajno spoznajemo, a s druge, pak strane otkriva se u Hozinoj meštriji jedan, vrijednom književnošću nadahnuti, prodor u srce grafičke lingve, njena povezanost sa drevnim, najčešće starobosanskim izvorištima medievalnoga svijeta, raskošne asocijativnosti.

Mak Dizdar, Stari bosanski tekstovi i literarno-likovna čudestva proizišla iz svijeta, tako prirodnog, a u isto doba sjajno arteficijalnog, svojevrstan su raskošni likovno građen Hozin narativ kao odgovor  posvemašnoj površnosti i dehumaniziranosti našeg svakodnevnog okoliša.

Hozo je aristokrat duha, začinjalac umjetnosti koja je neponovljiva u svom estetskom vertikalitetu, životodajna u stalnom nuđenju likovne upitnosti i originalne zabrinutosti nad sudbom dehumanizirane planete.
Hozo nudi alternativu svijetu općeg besmisla, svakovrsne opačine i izopačenosti, to je kozmos Hozo, svjetlosnim godištima udaljen od ne prostog već prostačkog grafičkog mimezisa koji se neobrazovanoj masi prodaje kao likovno stvaralaštvo.

Hozina borba za vrhunsku umjetnost multioriginala je antejski akt u surovoj, komercijalno intoniranoj utakmici slikarskih i grafičkih diletantizama…

Gigant umjetnosti grafike Hozo je i kroz svoju Autobiografiku dosegao zvjezani svijet u kojem je misli široko, a besmisao je osuđen na propast i ropotarnicu zaborava…

Ipak, da ne bude sve na razini Hozinog grafičkog virtuoziteta pobrinuli su se organizatori koji su giganta bh. umjetnosti ponizili nepismenim, a djela akademika Hoze nedostojnim flajerom umjesto adekvatnog kataloga.

Gradimir Gojer
Autor/ica 12.2.2018. u 09:06