I TURBETSKI I TURBANSKI

tačno.net
Autor/ica 20.5.2015. u 12:19

I TURBETSKI I TURBANSKI

Pred slikama Seida Hasanefendića – Trabzona u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum, Sarajevo

Piše: Gradimir Gojer 

Umjetničko vođstvo Džeke Hodžića Gradskom galerijom Collegium Artisticum porodilo je već do sad dva izuzetna likovna događaja! Izložba radova pedagoga i suradnika Likovne akademije iz Trebinja Univerziteta Istočno Sarajevo i najnovija izložba Seida Hasanefendića – Trabzona zorno govore o ozbiljnosti Hodžićevog pristupa vraćanju ugleda, ozbiljno poljuljanog poslednjih godišta, ovom reprezentativnom galerijskom prostoru. Obilježavajući osamdeset godina života i pedeset godina umjetničkog rada klasika bh. slikarstva, Seid Hasanefendić – Trabzon napravio je strog i konzekventan odbir iz osobne stvaralačke produkcije posljednjeg petoljeća!

Teško je precizno definirati Hasanefendićev slikarski proces alkemijskog čitanja stvarnosti, ali još više nestvarnih, izmaštanih, dosanjanih svijetova, u kojima je sklad linije, boje, specifičnih rakursa iz kojih slikar snatri nad subjekcijom svijeta, koji je na ovoj izložbi prije svega označen dominacijom trokuta kao geometrijske figure i piramide kao odslika slikarove inspiracije egipatskom tajnom…

Taj sklad oblika i boje duguje prije svega klasičnoj slikarskoj tehnici ulja, ali jednako i slikarevoj neobuzdanoj mašti, koja ovog umjetnika niti u poznim godištima ne napušta… Hasanefendićeve slike u plošnoj i dubinskoj sferi, u okomitoj, ali jednako i u vodoravnoj ekspresiji, dotiču sami rub metaphisisa, a to je, ipak, svojevrsno savršenstvo slikarske suštine i forme kojom se ona oplođuje!

Seid Hasanefendić – Trabzon svojom poetskom refleksivnošću navješćuje, što je paradoksalno, usred svijeta turbana i turbeta neki daleki odsjaj u zagasitim sazvježđima čudesnih križeva, sfingolikih mjesečina i neke poetske rapsodičnosti, koja je sva obuhvaćena logikom unutrašnjeg mira slikarevog i njegove dubinski proživljene filozofičnosti.

egipatska-tajna-ulje-na-platnu-2014-001-258x300

Ovakvu izložbu u Collegiumu Artisticumu mogao je svojim slikarskim nadahnućem iznjedriti samo i isključivo umjetnik izvorne inspiracije, dugotrajućeg životnog iskustva i nevjerojatne poetske energije.
Ti poetski energenti Seida Hasanefendića – Trabzona, prepoznatljivi iz njegove likovne dosadašnje poetike, saobraženi su jednom cjelovitom, novom doživljaju u kojem mjesečine postaju plave do beskraja, a turbanska i turbetska akcentuacija slike, odjednom – prelazi u čudo križa.

Seid Hasanefendić – Trabzon, iskusni umjetnik, pedagog koji je odškolovao generacije slikara na našim, ali i turskim likovnim učilištima, negdanji iznimno uspješni direktor Umjetničke galerije BiH ne izlaže pretjerano često. Svjestan je on da stvaralački procesi i fermenatcija dubinske ljudske filozofije u odnosu na život, nestvarnost i nadstvarnost traže distancu i to distancu u vremenu i iz vremena!

Ova je izložba pokazala koliko, zapravo, površnosti, neprofesionalnosti, pa kazao bih i neodgovornosti u posljednje vrijeme bitiše u bh. izlagačkim prostorima??!!

Kad se umjetnik dignitetnog unutarnjeg bila kakav je Hasanefendić – Trabzon odluči da izloži svoj opus onda je to jedna sigurnost, jedna suptilija, jedan poetski odnos prema životu, uobličen u svijetove sirenskog zova umjetničkog dubokog ljudskog zahtjeva za savršenstvom forme i oblika!

Hasanefendić – Trabzon ugostio je u okviru ovog istinskog (!!!) likovnog događaja i umjetnički opus svoga sina Mirze Hasanefendića, grafičkog dizajnera i umjetničkog fotografa sa adresom u SAD.

Fotografije Hasanefendića mlađeg nose dvije komponente po kojima se vidi da on pripada logici umjetničkog stvaranja svoga oca. Njegovim fotografijama dominira poetično osvjetljenje, sklad gotovo slikarske magije, a sve temeljeno na doživljaju koji iz realnog dokumenta pretvara svijet fotografije u čaroliju likovne senzacije! Kao kod Hasanefendića starijeg, kod kojeg je akcentuacija stavljena na trokut i piramidalnost, kod Hasanefendića mlađeg dominira neka sjetna crta dalekih svjetova i čudesne istočnjačke mirnoće.

Izložba koje se ne bi postidjele ni pariške galerije!

tačno.net
Autor/ica 20.5.2015. u 12:19