“Inkapsulirana tijela”

tačno.net
Autor/ica 5.12.2013. u 09:07

“Inkapsulirana tijela”

Izdavačka kuća Buybook sa zadovoljstvom Vas poziva na promociju romana

                    Nedžada Ibrahimovića
                    “Inkapsulirana tijela”
                  petak, 6. 12. 2013. u 19:00 h
              Historijski muzej Bosne i Hercegovine
                     (Zmaja od Bosne 5)

Promotori će biti:

prof. dr. Andrea Lešić-Thomas

prof. dr. Edin Pobrić

prof.dr. Enver Kazaz

Roman Nedžada Ibrahimovića u objavljen je Buybookovoj biblioteci Savremena bh. književnost. Promocija romana u prisustvu autora bit će upriličena u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Nedžad Ibrahimović je rođen u Tuzli 1958. godine. Zaposlen kao redovni profesor na Univerzitetu u Tuzli gdje predaje Historiju filma i Teoriju književnosti. Objavio knjigu putopisnih eseja “O poeziji, pticama i drugim varkama”.

“Roman je, možda, prostor koji složenošću i različitim perspektivama sagledavanja vlastitosti i njezine goloće daje nadu da je moguće pisanjem spasiti prošlost, otkriti mjesto razlike u tekstu djetinjstva (svijeta) koji je već toliko puta čitan, doživljen i viđen. Radoznalog i upućenog čitatelja roman Nedžada Ibrahimovića ‘Inkapsulirana tijela’ vješto vodi kroz svijet odrastanja, obiteljskih i drugih veza, sravnjivanja iskustava ljubavnih, onih oko smrti i mnogih drugih. Strasno i lijepo pisano, dovoljno kolokvijalno i zavičajno da bi imalo onu mjeru posebnosti i drugosti, ali ništa manje zbog toga zanimljivo i onima koji su drukčije od očekivanoga spoznavali svijet, prevodili ga za sebe i za druge. Svojom fragmentarnošću i načinima na koji su pojedini prizori i epizode organizirani i vođeni od događaja do događaja, tempom i ritmom, atmosferom koju daje sva sila likova kakve jesmo (ali i nismo) sretali u životu, u obiteljima, ili u mjestima iz kojih smo došli, smijehom i gorčinom, surovo i ponekad groteskno – Ibrahimovićev roman, preplićući prostore i vremena, kazuje nam kako i zašto se odrasta, kako i zašto se mijenjamo, mi, ali i svijet oko nas.”  (Miroslav Mićanović)

“Ibrahimovićev roman je mračan, istodobno i naivan i tjeskoban, kao da je napisan u bunilu dječjih bolesti, i na kraju, na jedan sasvim diskretan način, odličan. Za ovakvu knjigu treba i mira i vremena, treba strpljenja da bi se otkrilo ono po čemu se njezina priča razlikuje od tolikih drugih priča o odrastanju i sazrijevanju, pa na koncu, i od priča o kraju svijeta. Iako je tema sasvim druga, nešto u atmosferi ovoga romana me je podsjetilo na Von Trierovu “Melankoliju”, i to je jedan od većih komplimenata koji bi mi u zadnje vrijeme mogli pasti na um povodom suvremenoga romana.” (Miljenko Jergović)

tačno.net
Autor/ica 5.12.2013. u 09:07