INSPIRACIJA BOSANSKIM MOTIVIMA

Gradimir Gojer
Autor/ica 14.4.2018. u 11:25

INSPIRACIJA BOSANSKIM MOTIVIMA

Izložba skulptura, grafika i crteža „Kameni spavači“, Hajrudina Dizdarevića

u Galeriji Kulturnog centra u Novom Pazaru

Kada umjetnik inspiraciju traži i nalazi u povjesti, i to tako slojevitoj kakva je povjest zemlje Bosne, od medijevalnih tema do suvremene refleksivnosti date i izatkane ovovremenom infernalnom zbiljom, onda nastane amalgam artističkog karaktera, koji odiše apsolutnom autentičnošću i preobrazbama zadatim vremenom čijim smo dionicima.

U svom master radu Hajrudin Dizdarević kroz višeslojnost likovnosti skulpture, grafike i crteža uvjerio me je da i danas postoje stvaraoci čija artistička žudnja nije motivirana jeftinim porivima i komercijalizmom najnižeg nivoa. Dizdarević se učitava u bosansku povijest sedimentiranih stoljetnih mramorova, čudesne magme koja svoje podrijetlo ima u čovjekovoj borbi sa prirodom, ali i sa negativnostima i snizilicama svakodnevnog življenja.

Ovaj likovni stvaralac inteligentno proniče u bit življenja u Bosni, nalazeći autentične oblike koji niti robuju intelektualnosti  i akademizmu, niti su po svaku cijenu suvremeni. Dizdarevićeva poetika je poetika stvaraoca koji osjeća podjednako bit materije i duhovnost koja pripada minulim stoljećima.

Ova izložba daje dignitet ne samo svojom likovnom energijom već prije i ponad svega odličnim postavom u komornost atraktivnih prostora Galerije kulturnog centra u Novom Pazaru.

Apsolutno suvremen i suveren pristup i grafici i skulpturi i temeljno crtežu!

Gradimir Gojer
Autor/ica 14.4.2018. u 11:25