Internacionalni dan animacije 2012

Autor/ica 2.11.2012. u 11:20

Internacionalni dan animacije 2012

Povodom Internacionalnog dana animacije, koji se obilježava 28. oktobra 2012. godine, Udruženje za art i vizuelno komunikacijske vještine PIXEL i ASIFA BiH (Association Internationale du Film D’ Animation) organizuju projekcije animiranih filmova za odrasle u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini. Tako će se u dvosatnom programu prikazati filmovi iz Egipta, Kine, Brazila, Kolumbije, Atlante, Kolorada, Poljske i  Rusije, i to u Tuzli, Mostaru, Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

U Mostaru projekcije će biti prikazane 3. novembra u OKC Abrašević u 20:00 sati.

Izjava organizatora: “Animirani filmovi našeg programa uglavnom obrađuju svakodnevnicu jedne sredine. Tako da u dva sata programa imate priliku vidjet kako se u Kini dvije vlasnice restorana otimaju za gladne mušterije, kako se svađaju Egipćani i Egipćanke u saobraćaju ili da uživate u animiranoj interpretaciji emocija iz Poljske. Svaka država nosi neku svoju zanimljivu priču, koja uvjek ima i zanimljiv prevrat.”

Nakon projekcija biti će upriličen koncert grupe Paranoid Android.

Cilj manifestacije je isključivo promocija animacije i praćenje svjetskih tokova u ovoj sferi umjetnosti.

Ulaz na projekcije je slobodan za sve zainteresovane posjetitelje.

Više informacija možete naći na našoj facebook stranici: PIXEL NGO i ASIFA BIH

Link za video najavu «Svjetskog dana animacije»: http://youtu.be/W0vcH7WgNAw

 

INFO:

Udruženje za art i vizualno komunikacijske vještine PIXEL je nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija koja se u okviru svoje djelatnosi bavi temama kulture, umjetnosti, animacije, te dizajna. Kroz svoj rad obrađuje aktuelne društveno  odgovorne teme i nastoji iste približiti široj javnosti.

ASIFA BIH je dio svjetske mreže animatora ASIFA (Association Internationale du Film D’ Animation)  koje postoji od 1957. godine. U svojih 55 godina postojanja izrasla je u udruženje koje broji 57 država i preko 5 000 članova širom svijeta. Pored brojnih aktivnosti, ovo udruženje svake godine slavi i Internacionalni dan animacije. Na taj dan sve države članice razmjenjuju svoje programe animiranih filmskih ostvarenja nastalih u protekloj godini i prikazuju program prikupljen sa svih krajeva svijeta.

 

Tagovi:
Autor/ica 2.11.2012. u 11:20