Izabrani dobitnici Nagrade Duško Kondor za građansku hrabrost 2015

tačno.net
Autor/ica 25.2.2015. u 11:04

Izabrani dobitnici Nagrade Duško Kondor za građansku hrabrost 2015

Međunarodna komisija NVO GARIWO odabrala je ovogodišnje dobitnike Nagrade Duško Kondor za građansku hrabrost i za afirmaciju građanske hrabrosti, a oni su:

Đoko Stevanović

Nagrada Duško Kondor za građansku hrabrost dodjeljuje se Đoki Stevanoviću iz Gornjih Dubravica kod Brčkog, posthumno, zato što je, iskazao građansku hrabrost svjesno žrtvujući život radi svojih principa i time poručio svima da je i smrt bolja od života čija pravila uspostavlja fašizam.

Zoran Pusić

Nagrada Duško Kondor za građansku hrabrost dodjeljuje se Zoranu Pusiću zato što posljednjih dvadeset pet godina svojom borbom za ljudska prava  kontinuirano dokazuje da se fašisti mogu pobjediti upornošću i neustrašivošću.

Senija Sena Karamehić

Nagrada Duško Kondor za građansku hrabrost dodjeljuje se zato što je, iako svjesna rizika kojima se izlaže, iskazivala građansku hrabrost i u ratu i u poslijeratnom periodu i time sačuvala i svoje lično i dostojanstvo svoje profesije. 

Rašid Palić

Nagrada Duško Kondor za građansku hrabrost dodjeljuje se Rašidu Paliću zato što, iako godinama sa cijelom porodicom trpi žestoke posljedice mobinga u SIPI (Državnoj agenciji za istrage i zaštitu), ne odustaje od borbe za pravdu i istinu, čime postaje simbol otpora zloupotrebi moći i vlasti. 

Latinka Perović

Nagrada Duško Kondor za afirmaciju građanske hrabrosti dodjeljuje se Latinki Perović zato što gotovo pedeset godina kontinuirano daje primjer novim generacijama kako se može, bez obzira na cijenu, učestvovati u demokratizaciji,modernizaciji i liberalizaciji političkog promišljanja stvarnosti u Jugoslaviji, a zatim u Srbiji, kao jedan od najvećih kritičara srpskog nacionalizma, pogotovo Slobodana Miloševića i njegovog režima. 

Svečana Akademija dodele Nagrada Duško Kondor za građansku hrabrost i za afirmaciju građanske hrabrosti održaće se u petak 6.03.2015. u 20,30 u Vijećnici u Sarajevu.

tačno.net
Autor/ica 25.2.2015. u 11:04