IZLOŽBA PLAKATA DEJANA SLAVULJICE

tačno.net
Autor/ica 2.11.2014. u 22:16

IZLOŽBA PLAKATA DEJANA SLAVULJICE

Collegium artisticum, 5. novembar 2014. u 19.00 sati

Izložba će biti otvorena za posjete do 25.11.2014, svakim danom (osim nedelje) od 10.00 do 18.00 sati.

DEJAN SLAVULJICA

Rođen u Tuzli 14.02.1976. godine. Osnovnu školu “Džemal Mandžić“ i Srednju mašinsku školu završava u Tuzli. Upisuje fakultet za tjelesni odgoj, koji napušta i počinje da radi u štampariji “Benssa“, gdje stiče svoja prva znanja vezana za sito-štampu i offset. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za grafički dizajn, upisuje 2004. godine. Akademiju završava kao student generacije.

Nakon završenog studija radi samostalno kao free lance dizajner i upisuje postdiplomski studij.

Angažovan je i kao dio ekipe “Jadran filma“ u svojstvu grafičkog dizajnera u BiH timu, na snimanju igrane serije “Zone of Separation“ kanadske produkcije. Projekti ga sve češće upućuju i vezuju za agenciju “Fabrika“ iz Sarajeva, za koju se profesionalno i vezuje u narednom periodu.

Školsku 2008/2009. godinu počinje i završava kao predavač u JU Mješovita srednja hemijska škola Tuzla, na novonastalom odsjeku za grafičku tehnologiju i web dizajn, na predmetima Grafička tehnologija i Praktična nastava.

U međuvremenu, obim i količina projekata u 2009. godini ga vraćaju u “Fabriku“, gdje kao dizajner radi u kreativnom timu “Dizajn trio“ do 2013. godine.

Početkom ljetnog semestra 2013. godine, prelazi na Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, kao asistent na predmetima Uvod u grafički dizajn I i II i Grafika knjige, kod Prof. mr. Amre Zulfikarpašić.

Od malih nogu je aktivno zainteresovan za likovni svijet, djeluje instinktivno i uključuje se samostalno u različite projekte iz struke. Na taj način je bio uključen u veliki broj interesantnih projekata, koji su od amaterske osnove doveli do profesionalne definicije. Od projekata takve vrste, gdje pored aktivnog učešća kao umjetnik doprinosi i kao osnivač, mogli bi se izdvojiti:

1994. Osnivanje strip studija “Torzo“, Dom Mladih Tuzla; 2004.  Likovna kolonija Solni trg, Tuzla; 2004. Likovna kolonija Modrac, Tuzla; 2004. osnivanje Udruženja “Manufaktura“; 2006. otvaranje galerije “Manufaktura“; 2008. Osnivanje atelje-galerije “Lokot“, Tuzla.

Izlagao je na nekoliko samostalnih i velikom broju kolektivnih izložbi, u rodnom gradu, državi i inostranstvu. I pored toga što je diplomom dizajner, radovi koje je izlagao bili su i crteži, skulpture, slike, fotografije i drugi oblici likovnog izraza.

Odabrane izložbe:

1996. Međunarodni festival stripa, Angoulême, Francuska; 1998. Samostalna izložba, Reggio Emilia – Bolonja, Italija; 2005. Izložba slika Refleksija, Počitelj, BiH; 2007. Izložba Manufaktura, Gradska galerija Bihać, BiH; 2009. Izložba slika, Galerija Waldinger, Osijek, Hrvatska; 2011. Izložba “Doba manufakture“, Galerija BKC-a, Tuzla, BiH.

Dejan Slavuljica je član Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH). Dobitnik je Nagrade za najbolji plakat na izložbi COLLEGIUM ARTISTICUM 2014.

“Inovativno i smjelo grafičko rješenje reklamnog plakata za “Ena Collection“ (2013.) priskrbilo je Dejanu Slavuljici nagradu za najbolji plakat. Autor je kroz ilustraciju i estetiku stripa ponudio nekonvencionalno rješenje reklamnog plakata za kolekciju namještaja, pri čemu prvobitna funkcija reklamnog plakata ni u jednom segmentu nije zanemarena.“  (iz obrazloženja stručnog žirija)

tačno.net
Autor/ica 2.11.2014. u 22:16