IZLOŽBA PLAKATA GRUPE TRIO DESIGN SARAJEVO U GALERIJI 11/07/95

tačno.net
Autor/ica 16.6.2016. u 09:48

IZLOŽBA PLAKATA GRUPE TRIO DESIGN SARAJEVO U GALERIJI 11/07/95

17. juna 2016. godine u 12h u Galeriji 11/07/95 bit će otvorena izložba plakata “Pozdrav iz Sarajeva 1993″ (Greetings from Sarajevo 1993”) grupe DESIGN TRIO SARAJEVO. Radi se o originalnim plakatima, nastalim za vrijeme opsade Sarajeva. Izložbu će otvoriti, osim autora Bojana i Dalide Hadžihalilović, i Manuela Gandini, historičarka umjetnosti iz Milana, Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo i Tarik Samarah, fotograf i osnivač Galerije 11/07/95.

Atelje DESIGN TRIO SARAJEVO osnovali su osamdesetih godina Bojan Hadžihalilović, Dalida Hadžihalilović i Lejla Mulabegović Hatt, tadašnji studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Tokom opsade Sarajeva kreiraju seriju razglednica “Greetings from Sarajevo 1993” koristeći motive iz popularne kulture kako bi poslali poruku o ratnoj svakodnevnici Sarajeva.  Njihova prva izložba otvorena je u gradskoj galeriji Collegium Artisticum, 8. februara 1994. godine na desetu godišnjicu sarajevske Olimpijade.

Nakon rata osnivaju agenciju FABRIKA – SARAJEVO koja se bavi dizajnom, kompjuterskom grafikom, TV animacijom, produkcijom TV spotova i marketing komunikacijom.

U uvodnom tekstu kataloga izložbe “Greetings from Sarajevo 1993” Aleksandar Hemon  napisao je sljedeće:

“(Ali) ljudi unutar grada nisu samo patili i umirali. Oni su također živjeli, mislili, voljeli, slušali muziku, i težili ka tome da vrate grad u svijet kojem je pripadao, svijet koji ga je tako frivolno napustio. Pred sobom su imali izazov da premoste dvije stvarnosti, da nanovo spoje ono što nikada nije trebalo biti razdvojeno, da natjeraju svijet da shvati da je Sarajevo zapravo u njegovom središtu. Dizajnerski tim TRIO prihvatio je izazov na svoj izvanredan način. Redizajnirali su slike, nanovo izgradili brendove, izmijenili su spoljnu stvarnost, stvorili svoje razglednice da bi ih poslali u svijet i pokazali da ga Sarajevo nikada nije napustilo. Svijet je bio taj koji je napustio Sarajevo.”

Plakati grupe TRIO DESIGN SARAJEVO bit će izloženi u Galeriji 11/07/95 u periodu od juna 2016. do maja 2017. godine.

tačno.net
Autor/ica 16.6.2016. u 09:48