JEDAN MIJEŠANI BRAK, LITRU I VODU

Petar Fehir
Autor/ica 17.8.2016. u 20:47

JEDAN MIJEŠANI BRAK, LITRU I VODU

Ćaskam neki dan s par švedskih drugara koje sam, pred godišnji, “tipsao” o mogućim destinacijama u Hrvatskoj, na kojima bi mogli osunčati guzu, dobro pojesti i popiti i uživati u blagodeti prirode.

Tradicionalna, izvikana, mjesta ih nisu baš privlačila već su poželjeli posjetiti nekoliko otoka i, naravno, Istru. Bez puno razmišljanja nabrojao sam Hvar, Korčulu, Krk, Cres i još poneki.

Sjedimo, kažem, pijuckamo u lokalnoj piceriji na Verpingu i pričamo o njihova dva tjedna u Hrvatskoj.

Bili smo, kažu, svugdje gdje si rekao i još ponegdje. I počeše nabrajati: hua…ha..

Aha! Hvar, pomažem im.

Onda smo bili na kkkv…

A, Krk! Da, da..

Pa na cssc…

Mislite na Cres! Kako sam i očekivao nisu mogli izgovoriti ime većine otoka koje su posjetili.

Ha, mislim si, jeste vidjeli sad kako je meni bilo učiti te vaše čudne zveckave glasove!

Vidi se da, u samom početku, prilikom krštenja otoka, nismo baš razmišljali globalno i olakšali budućim gostima orijentirati se, bez nelagode.

I još svašta smo spominjali. Pitali me o povijesti, kulturi, tradiciji. Čudili se što se na najljepšoj terasi uz more vino servira u pivskim čašama. Pa što nazivi koktela ne odgovaraju sadržaju. Ali i uživali u spizi. Susretljivosti i dobrom štimungu.

I o politici smo pričali. Vidjeli, kažu, mnogo simbola koji asociraju na nacizam i fašizam. Posebno u južnijim krajevima.

Pa smo po tko zna koji put okrenuli rundu analize o tome zašto se Juga raspala. Sto sam im puta o tome baljezgao i još nisu shvatili. Koji ljudi, pomislih. Išli smo i u detalje, vraćali se u bližu i dalju prošlost, analizirali strukturu stanovništva u zadnjem stoljeću. Dotakli se i vjerskog i nacionalnog.

Spomenuli i jugonostalgiju i Tita i miješane brakove. Mada moram priznati da mi taj izraz, miješani brak, malo vuče na miješano meso ili miješanu salatu. Ili neki recept.

Šta, miješani brakovi!? – čude se na spominjanje konstrukcije.

Pa i kod nas toga ima, vele mi moji švedski drugari. Mi ih nazivamo heteroseksulani.

Konobar, pozovem ga, daj nam! Isto!

Nikada se mi nećemo skroz razumjeti.

Tagovi:
Petar Fehir
Autor/ica 17.8.2016. u 20:47