Jovica Drobnjak – Ilegalna iluminacija

tačno.net
Autor/ica 9.1.2015. u 11:23

Jovica Drobnjak – Ilegalna iluminacija

U utorak 13. januara, u Medijateci Francuskog instituta, Preradovićeva 5, Zagreb, u 19 sati bit će otvorena izložba fotoreportera Novosti i fotografa Jovice Drobnjaka.

Drobnjak će na izložbi pod nazivom „Ilegalna iluminacija“ izložiti apstraktne fotografije unutrašnjosti devastiranog Spomenika ustanku naroda Banije i Korduna kipara Vojina Bakića koji je podignut na Petrovcu, najvišem vrhu Petrove gore. Izložba, čiju produkciju potpisuje Srpsko narodno vijeće, bit će otvorena do 31. januara.

Jovica Drobnjak rođen je  1966. godine u Gornjoj Ploči. Fotografijom se počeo baviti 1981. godine u foto grupi zagrebačke osnovne škole Većeslav Holjevac. Četiri godine kasnije maturirao je na Odjelu fotografskih tehnika Škole primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Dvanaest godina bio je zaposlen kao fotograf u nekoliko hrvatskih tjednika i magazina, a posljednjih šest godina djeluje kao samostalni fotograf.

Iz kataloga izložbe: „Drobnjakova nas kamera uz pomoć ‘ilegalne iluminacije’ uvodi u ontološku razložnost ne samo Bakićevog Spomenika ustanku naroda Banije i Korduna nego, rekli bismo, i u razložnost Bakićeve skulpture u cjelini. Naime, ne računajući najranije razdoblje stvaralaštva, Bakić je svoje forme gradio s posebnom pažnjom na dovršenost konstrukcijskog principa koji rezultira jednakom dovršenošću identiteta skulpturalne (ili arhitektonske) površine. Odatle i mogućnost da se fotografira bilo koji detalj načelno trodimenzionalne Bakićeve tvorbe, a da on u isti mah funkcionira kao apstraktna dvodimenzionalna slika.“ (Vladimir Rismondo ml.)

tačno.net
Autor/ica 9.1.2015. u 11:23