MESS: Karahasan otvara Balkan(con)text razgovore

tačno.net
Autor/ica 30.9.2013. u 10:43

MESS: Karahasan otvara Balkan(con)text razgovore

(SARAJEVO, 29. septembra, 2013) U ponedjeljak, 30. septembra, trećeg dana 53. Internacionalnog teatarskog festivala MESS održat će se i prvi Balkan (Con)Text razgovor u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Svi ljubitelji pozorišne umjetnosti imat će priliku da od 13:00 razgovaraju sa Dževadom Karahasanom o njegovom stvaralaštvu, ali i  iskustvu postavljanja njegovog dramskog teksta «Koncert ptica» na pozorišnu scenu Kamernog teatra 55 u režiji Aleša Kurta. Tokom festivala bit će upriličeni razgovori sa autoricama Tanjom Šljivar («Grebanje ili kako se ubila moja baka», Doruntinom Basha («Prst»), te Adnanom Lugonićem i Asjom Krsmanović («Tramvaj»), čije su predstave također u Balkan (Con)Text selekciji.

Španski trougao ATRESBANDES, rezultat ličnog i umjetničkog spoja umova u kojem sudjeluju Mònica Almirall, Miquel Segovia i Albert Pérez Hidalgo, predstavit će u ponedjeljak sarajevskoj publici bolno domišljatu i do suza smiješnu predstavu “Solfatara“. Šta se dešava kad vaš strah svrati na večeru, a vaše najdublje i najcrnije misli ne žele da se pritaje? Odgovor na ovo pitanje dobit ćete u 19 sati u Kamernom teatru 55.

Sarajevski ratni teatar  će u 20 sati biti mjesto susreta realnosti i fantazmagorije uz predstavu “Tajna džema od malina“, igrani prikaz istoimene knjige bivšeg bosanskohercegovačkog novinara i pisca Karima Zaimovića. Pacovi, katakombe, originali, falsifikati, Hitler, neonacisti, vampiri, nevidljivi čovjek, malinaši, antimalinaši, KGB, CIA, Nikola Tesla, Walt Disney… čudesna su smješa koja briše granice i postavlja Sarajevo za centar svijeta.

Dobrodošli na treći festivalski dan koji ćemo započeti press konferencijom sa članovima trupe Atresbandes na zvaničnom festivalskom mjestu susreta – Delikatesnoj radnji u 10 sati i 30 minuta!

tačno.net
Autor/ica 30.9.2013. u 10:43