Knjiga “Djetinjstvo u ratu” predstavljena u Grazu

tačno.net
Autor/ica 21.11.2013. u 15:56

Knjiga “Djetinjstvo u ratu” predstavljena u Grazu

Knjiga “Djetinjstvo u ratu: Sarajevo 1992–1995.” predstavljena je u Kući književnosti grada Graza. Osim Literatur Hausa u organizaciji promocije je učestvovao i Centar za jugo-istočno-evropske studije Univerziteta u Grazu.

Promociju je otvorila Agnes Altziebler ispred Kuće književnosti, kazavši da joj je drago što će ova posebna antologija sjećanja sarajevske djece biti predstavljena u Grazu. Nakon toga, glumci Stefanie Grätz i Felix Kraus čitali su kratka sjećanja iz knjige na njemačkom jeziku.

Projekt su predstavili autor Jasminko Halilović i učesnik u knjizi Admir Kadrić. Osim Kadrića, videom se publici obratilo još nekoliko učesnica i učesnika: Selma Tanović, Oggi Tomić, Ivana Pauković i Ivana Vranjković.

Halilović se zahvalio domaćinima te istakao da bi najveći uspjeh knjige za njega bio ukoliko ona podigne svijest odraslih o značaju kreiranja boljeg i sigurnijeg okruženja za djecu.

Nakon promocije uslijedila je diskusija koju je moderirao profesor Florian Bieber. Profesor Bieber skrenuo je pažnju da značaj ove knjige nije tek dokumentiranje prošlosti, već i da ona može poslužiti za pokretanje dijaloga, ali i kao pretpostavka za bolju budućnost.

Podjestimo, knjiga „Djetinjstvo u ratu“ je nakon promocije u Sarajevu predstavljena velikom izložbom u Beogradu, a zatim i u Evropskom parlamentu u Briselu. Krajem godine najveći japanski izdavač Shueisha Inc. objavit će japanski prevod knjige.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 21.11.2013. u 15:56