KNJIGA ISTINSKOG VJERNIKA, ANTIMILITARISTE

Gradimir Gojer
Autor/ica 17.12.2017. u 11:17

KNJIGA ISTINSKOG VJERNIKA, ANTIMILITARISTE

Foto: okf-cetinje.org

Sreten Vujović “Đavolje kolo u manastijeru na Velji ponedjeljak“, Mediaprint Millenium Cetinje, 2008.

Sreten Vujović dignitetan je pjesnik suvremene versovane i jezičke temeljne strukture. Jedan od onih crnogorskih stvaralaca čija je sudba obilježena iznimno bitnim procesima stvaranja crnogorske državnosti koncem prošloga stoljeća.

Njegove pjesničke knjige odišu suvremenom poetskom energijom, stvaranom čistim autentičnim crnogorskim jezikom i jednom potpuno osvještenom logikom života, koja istinski pripada našem dobu…

Knjiga Đavolje kolo u manastijeru na Velji poneđeljak primjerak je angažirane poezije ali i literarnosti uopće.

Ova nevelika, ali grafički i slikarski primjereno uređena Vujovićeva knjiga sastavljena je iz tri cjeline: Đavolje kolo u manastijeru na Velji poneđeljak, Zlo kao religija i Kuća smijeha, sa iznimno znakovitim epilogom.

Kroz poetsko versovani dio knjige poemske intonacije zrcali angažman istinskoga vjernika da se dobrotom i dobrim djelima zada smrtni udarac zlu.

Druga dva dijela knjige su unekoliko pojašnjenja autorova, data angažiranim pledoajeom u odnosu na osobnu tragediju, a kroz agažman i njegove najpozitivnije namjere i energiju koju je ovaj pjesnik ulagao da obrani vlastito, pa onda dostojanstvo crkve i države kojoj pripada.

Niti manje knjige niti potresnijeg angažmana na planu izvornoga čovjekoljublja.

A niti oštrije, pjesnički intonirane, osude zlouporabe vjerskog i religijsko-mističkog za ciljeve zla.

Gradimir Gojer
Autor/ica 17.12.2017. u 11:17