KNJIŽEVNA NAGRADA ZVONIMIR MILČEC BITI ĆE U SUBOTU URUČENA PERI KVESIĆU

tačno.net
Autor/ica 7.10.2016. u 09:31

KNJIŽEVNA NAGRADA ZVONIMIR MILČEC BITI ĆE U SUBOTU URUČENA PERI KVESIĆU

U subotu će po prvi puta biti dodijeljena Književna nagrada Zvonimir Milčec, koju daje Gornjogradski književni festival nastao prije četiri godine kao manifestacija što je u Zagrebu organiziraju pisci za pisce. Prvi laureat ove književne nagrade prozvane po Milčecu, koji je slovio kao najzagrebačkiji pisac i novinar, jest Pero Kvesić, također, zagrebački pisac i novinar.

Uručenje nagrade održati će se u točno u podne u kafiću kojeg je ”Kava i knjiga” u Jurišićevoj ulici broj tri, istom onom kojeg je sam Milčec otvorio devedesetih. Kako se Gornjogradski književni festival uglavnom samofinancira, za nagradu su se pobrinuli umjetnici, prijatelji festivala i književnosti. Tako je kipar Alen Novoselec izradio repliku jedne Milčecove lule, a kolega Petar Hranuelli napravio kipić ženskog Oskara, Oskarovku od rozoga kamena. Tome će biti pridodana i povelja odnosno plakete. Zahvaljujemo autorima.

Isto popodne od pet sati počinje druženje s Perom Kvesićem i njegovom generacijom (očekuju se novinari Poleta, Studentskog Lista, Pitanja, Vjesnika, Starta, Erotike i brojnih drugih dobrih tiskovina iz osamdesetih) u Brumu, Opatovina broj 17.

Zvonimir Milčec važan je pisac zato što je na uatentičan način pisao o zagrebačkom načinu života svoje generacije. Nagrada s njegovim imenom upravo naglašava tu izvornost Zagreba i njegovih ulica, periferija i asfalta. Ona je ujedno i podsjetnik na sve druge pisce i novinare koji su pedesetih godina i u desetljeću poslije zajedno s Milčecom, kročili bespućima novinarskog zanata i/ili romansiranja našeg grada i njegovih perspektiva. Nije to samo podsjetnik na poslijeratno vrijeme obnove i izgradnje, već se radi i o prepoznatljivu. Milčecovu rukopisu i zanesenosti Zagrebom, a što se bilo nastavilo i u pričama i romanu njegove danas nažalost pokojne kćerke spisateljice Maje Milčec.

Kao što je i Milčec u mnogo čemu bio i ostao generacijski pisac, tako je i prvu nagradu dobio također pisac koji je obilježio svoju generaciju, Pero Kvesić. Kvesić je svojim književnim i novinarskim djelovanjem također obilježio svoju generaciju  ali i neke iza nje. Prvi urednik legendarna zagrebačka omladinska lista ”Polet”, stalni pisac u brojnim magazinima i novinama sedamdesetih i osamdesetih godina, već svojom prvom knjigom priča ”Uvod u Peru K., (1975) umnogome je odredio standarde i smjer u kojem će se razviti urbana proza u Hrvatskoj.  Isto kao što je i Milčec u svojim djelima opisivao prohujale nemire i život Zagreba u desetljećima prije toga, tako je i Kvesić u svojim pričama i književnim djelima pisao i piše o nekim novim klincima izbjegavajući stereotipe, razvijajući snažni senzibilitet za otvorenost i otklon od malograđanštine.

1-a-oskarovka

Pater Hranuelli ”Oskarovka”

Sveopći doprinos Pere Kvesića književnosti grada i urbane literature zasigurno je velik i značajan. Za konkretnu ocjenu čekamo barem jedan doktorat na tu temu, a nagradu zaslužuje za sve ono što je napravio za Zagreb.

tačno.net
Autor/ica 7.10.2016. u 09:31