Književni velikani u Stocu: Lucić, Dežulović i Jergović na Slovu Gorčine

tačno.net
Autor/ica 7.8.2014. u 13:22

Književni velikani u Stocu: Lucić, Dežulović i Jergović na Slovu Gorčine

U petak 8.8.2014. godine počinje tradicionalna kulturna manifestacija Slovo Gorčina koja se održava u Stocu od daleke 1971. godine i jedina je manifestacija koja je posvećena velikanu naše pjesničke riječi – Mehmedaliji Maku Dizdaru.

Manifestacija će trajati do 10.8.2014. I ove godine su organizatori pripremili bogat i interesantan program.

Manifestacija će biti otvorena u petak u 19:30 sati u Gradskom parku gdje je smještena bista Maka Dizdara. Manifestaciju će svečano otvoriti predsjednik Fondacije Mak Dizdar i njegov unuk, Gorčin Dizdar. Nakon svečanog otvaranja program se seli na nekropolu Radimlja gdje će biti upriličen recital poezije ovogodišnjeg gosta-pjesnika – Miljenka Jergovića.

Ovo će biti prvi put nakon niza godina da će se u BiH upriličiti večer poezije Miljenka Jergovića koja je bitan dio njegovog književnog stvaralaštva. Nakon recitala će uslijediti dodjela književne nagrade Mak Dizdar mladom pjesniku. Valja naglasiti da je upravo Miljenko Jergović 1988. godine dobio nagradu Mak Dizdar za svoju prvu zbirku Opservatorij Varšava.

Subotnji program počinje u 10:00 sati u Šarića kući, nekadašnjoj Galeriji Branko Šotra, izložbom mladog stolačkog akademskog slikara – Igora Borozana. Nakon izložbe, u 11:00 sati također u Šarića kući, slijedi promocija knjige doc.dr. Dijane Hadžizukić Književna Hercegovina – ogledi o piscima i književnim pojavama.

Program se u subotu nastavlja u 18:30 sati na istom mjestu promocijom romana Rod Miljenka Jergovića. Promocija je, u stvari, razgovor sa autorom koji će moderirati Almin Kaplan. Treba napomenuti da je ovo jedna od prvih promocija romana Rod u BiH. Roman je nominovan i za Mešinu nagradu u Tuzli. Nakon promocije večer se završava u restoranu San Piero koncertom tradicionalne sefardske muzike u izvedbi Arkul dua.

Nedjeljni program počinje u Makovoj hiži u 10:00 sati promocijom prošlogodišnje nagrađene zbirke Žoharov let autora Bojana Krivokapića, a nakon promocije, također u Makovoj hiži, ali u 11:00 sati, bit će otvorena izložba Kam(en) i Zemlja : fotografije stećaka Velibora Božovića (uz tekstove Amile Buturović). Program se u nedjelju nastavlja u 18:00 sati u Šarića kući promocijom knjige mr.sc. Jasmina Hodžića Ogledi iz lingvistike i filologije.

Manifestaciju će zatvoriti svojim nastupom u Locco baru u 21:00 sat duo Predrag Lucić i Boris Dežulović.

Sponzor zadnje večeri je  Centar za kritičku misao  i portal Tačno.net

tačno.net
Autor/ica 7.8.2014. u 13:22