Književno veče sa Tomislavom Esadom Babačićem

Autor/ica 14.4.2012. u 23:11

Književno veče sa Tomislavom Esadom Babačićem

Sarajevski otvoreni centar i Književna mreža TRADUKI, u saradnji sa izdavačkom kućom Goga iz Slovenije,  srdačno Vas pozivaju na:

Književno veče sa Tomislavom Esadom Babačićem

Moderator: Ahmed Burić

Petak, 20. april 2012, 18h

Sarajevo, Multimedijalni centar Mak

Alipašina 6a

 

Esad Babačić rođen je 1966. godine u Ljubljani, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Osamdesetih godina bio je član novog vala pop-skupine „Via ofenziva“, a nastupao je i kao glumac u igranim filmovima. Nakon dvogodišnjeg iskustva u Velepekari, gdje je snimio jedan dokumentarni film, posvetio se pisanju poezije i novinarstvu. 
Objavio je pet knjiga poezije i uvršten je u više antologija slovenačke i bosanske lirike. Godine 1999. objavljena je njegova knjiga „Oprosti poezijo“ na B/H/S jeziku u prevodu Ahmeda Burića, a 1995, knjigu „Mali boksač“, preveo je Josip Osti u sklopu programa „Vodnikove domačije“ u Ljubljani.

Njegove pjesme bile su uključene u projekat „Literature express Europe 2000.“ Dobitnik je austrijske književne nagrade„Kultursalon Horbiger“ za pjesmu „Dunav“.

Evropski rezidencijalni program za književnike i književne prevoditelje zajednički je  program Književne mreže TRADUKI i Sarajevskog otvorenog centra. Ideja programa jeste autorima/cama i prevoditeljima/cama pružiti mogućnost da mjesec dana intenzivno rade na svojim rukopisima, da se upoznaju sa društvenim i književnim prilikama u Bosni i Hercegovini, a da se istovremeno njihov književni i prevoditeljski rad predstavi bosanskohercegovačkoj publici.

Sarajevo će u narednom periodu biti domaćin velikom broju autora/ica iz cijele Evrope. U mjesecu maju, gost će biti rumunski književnik Daniel Banulescu.

 
Tagovi:
Autor/ica 14.4.2012. u 23:11