KONAČNO OZBILJAN PROMOTIVNI AKT

Gradimir Gojer
Autor/ica 25.2.2018. u 23:04

KONAČNO OZBILJAN PROMOTIVNI AKT

Foto: abc.ba

U povodu promocije knjige Ilije Jurišića „Istinom do pobjede“


U Velikoj dvorani Općine Stari grad u Sarajevu održana je promocija knjige Ilije Jurišića Istinom do pobjede u izdanju Printkoma iz Tuzle.

Ilija Jurišić doživio je neviđene muke dok je bio nevino optužen od srbijanskih vlasti i čamio u beogradskom Centralnom zatvoru tri godine i pet mjeseci. Zahvaljujući iznimno čvrstom karakteru Ilija Jurišić je podnio sve goleme nepravde koje su proizilazile iz lažnih i iskonstruisanih optužbi srbijanske aktualne vlasti za navodnu odgovornost zbog stradanja vojnika negdanje JNA prilikom povlačenja te agresorske vojske iz Tuzle u maju 1992.

Jurišić je svoja, više nego bolna, ali i ljudski hrabra iskustva pretočio u knjigu čija promocija me je ponukala da zapišem svoj utisak o njoj u vrijeme u kojem smo svjedoci čitavog niza improviziranih, nedignitetnih promocija na kojima se nerijetko uvjerimo kako ni sami promotori nisu čitali štivo o kojem na promociji govore.

Pod moderatorskim vođstvom akademika Mirka Pejanovića dr. Nada Mladina, akademik Ivan Cvitković i Besima Borić priredili su nam te večeri jednu istinski kvalitetnu promociju.

Akademik Ivan Cvitković iznio je niz nepoznatih demografskih detalja u vezi sa ovim slučajem argumentirano pobijajući poluistine i totalne laži srbijanske oficijalne državne propagande.

Besima Borić je, kontekstirajući stradanje nevinog Ilije Jurišića u prilike općeg političkog nemorala i prostituiranja tužiteljstva i sudova i u Srbiji i u BiH, dala snažan evokativ potpori koju je Jurišić imao cijelo vrijeme ovog sramnog procesa od strane građana Tuzle, Sinana Alića, direktora nevladine organizacije Isitna, pravda i pomirenje i posebno gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića.

Dr. Nada Mladina je toplim ljudskim svjedočenjem o svim fazama solidariziranja i potpore Iliji Jurišiću ustvari govorila o tome kako je cijeli jedan grad stao iza svog nevinog sugrađanina. Dirljiva su bila i njena sjećanja na posjete Iliji Jurišiću u beogradskom zatvoru.

Ova dobro koncipirana, nepatetična i do kraja uvjerljiva promocija Jurišićeve knjige pokazala je da promocije imaju smisla kada ih realiziraju ozbiljne i nadasve odgovorne osobe, kakve su se u ulozi promotora pojavile te večeri u dvorani sarajevske Općine Stari Grad.

Konačno jedan ozbiljan promotivni akt!

Gradimir Gojer
Autor/ica 25.2.2018. u 23:04