KOPERNIKANSKI OBRAT

tačno.net
Autor/ica 1.6.2015. u 11:01

Izdvajamo

  • Slojeviti kopernikanski obrat stvarnog božijeg zastupnika na zemlji (!!!) u sarajevskim će porukama Gradu i Svijetu (sarajevki urbi et orbi!) donijeti na naše strane isti onakav lahor nade kakav je u svijet otišao nakon Papinog poljupca Bartolomeu. Posjetom Sarajevu Papa će potvrditi još jednu važnu činjenicu: da ga cijene i poštuju i vjernici druge dvije dominantne religije, kao i druge dvije dominantne nacije na ovim prostorima! Jer, dosadašnji način na koji su reagirali predstavnici političkog, javnog, vjerskog života u BiH govori u prilog tezi da će se i na malom predjelu zemaljske kugle imenom Sarajevo dolaskom Pape Franje desiti novi povjesni događaj!

Povezani članci

KOPERNIKANSKI OBRAT

foto: medicaldaily

U povodu posjeta Pape Franje Sarajevu

Vjerujem u kopernikanski obrat, jer sve što je do sada činio Papa Franjo rastjeruje bilo kakvu sumnju i ostavlja široke prostore nade!

Piše: Gradimir Gojer

U svakom slučaju iz kojeg god kuta promatrlai i kako god promatrali, ukupan značaj i poruke Papina jednodnevnog posjeta Sarajevu i BiH, znakovito je, a siguran sam i bitno posljedično da u ovom posjetu, koji se događa ne tako dugo nakon posjeta Ivana Pavla Drugog Bosni i Hercegovini na naše strane dolazi rijedak navjestitelj mira i siguran navjestitelj nade.

Međutim, njegov posjet treba promatrati iz vizure barem tri bitne činjenice: promjena u socijalnom situiranju angažmana katoličke crkve u svijetu, što je zapravo njena temeljna zadaća i njeno trajno poslanje, ako hoće služiti i biti vjerodostojna temeljnim svojim postulatima, zatim kroz vizir bh. bogatstva u raziličitosti vjera, nacija, kulturologijskih obrazaca življenja, i konačno, kroz procese koji se nakon dolaska Pape Franje na vatikanski tron odvijaju u cjelokupnoj, a posebno u katoličkoj crkvi kod Hrvata u Hrvatskoj i BiH!!!

Papa će, siguran sam u to, utvrditi i na svojevrstan način zacementirati svoj stav (jedini ispravan!!!) o crkvi siromaha zadajući time smrtni udarac svakom mogućem rasipništvu, neracionalnom i hohštaplerskom ponašanju dijelova katoličkog klera u Hrvatskoj i BiH. Ovo je jedan od njegovih nauma koji imaju značaj u svjetlu povratka katoličke crkve samoj sebi, svojim ishodištima i svojoj korijenici!

Ovaj posjet treba gledati i kroz evidentan poljubac nade koji se desio prilikom susreta Pape Franje i pravoslavnog poglavara Bartolomea…

Kada je papa Franjo napravio, netko bi od katoličkih čistunaca kazao neočekivan gest ljubljenja ruke Bartolomeju, koji se uzgred budi rečeno i sam neobično iznenadio (??!!), osobno sam doživio jednu od kršćanskih, a poglavito duboko ljudskih satisfakcija! Satisfakcija se sastojala u tomu da je na svoje došao svak normalan čovjek na kugli zemaljskoj, jer svaki normalan čovjek, a puno je među nama nenormalnih, ne može razdvajati dobro i zlo, na katoličko dobro, islamsko dobro, pravoslavno zlo, katoličko zlo, islamsko zlo…

Poljubac Pape Franje, ma kako šokantan, izvan protokolarni gest bio, ostaće u povjesti kao gest golemog nadanja, kao gest koji govori u prilog mogućnosti da svi mi zajedno, pod zvjezdarijem nebeskim imamo kakve-takve šanse da možda već u ovom stoljeću doživimo arkadijsko čudo, da se polovine razbijenog kršćanskog srca spoje i da učine Arkadiju, da nam zemlja počne ličiti na Arkadiju…

Papa Franjo ovim poljupcem odagnao je sve sumnje, odnosno potvrdio je da je sigurno bolji, da je iskreniji i pošteniji pastir od svojih prethodnika!

U svakom slučaju kopernikanski obrat koji u katoličkog crkvi čini njen aktualni čelnik ima svoj, siguran sam u to, bitan dio i u posjetu Sarajevu! Jer, Sarajevo je kao grad doživjelo najveću kvalkadu, najveći potop ljudskosti, najniži stupanj humaniteta u toku četvorogodišnjeg sužanjstva, nezabilježenog u novijoj povijesti ratovanja.

U takvo Sarajevo, koje i pored svih poratnih, ne samo ratnih (!!!) udara na multinacionalno i multireligijsko biće ovoga grada, dolazi čovjek koji će ne samo održati svetu misu već i uputiti novu dozu poruka ljubavi i otvoriti oči raznim brojnim ekstremističkim logikama zasljepljeim, prije svega, političarima sa ovih prostora!

Slojeviti kopernikanski obrat stvarnog božijeg zastupnika na zemlji (!!!) u sarajevskim će porukama Gradu i Svijetu (sarajevki urbi et orbi!) donijeti na naše strane isti onakav lahor nade kakav je u svijet otišao nakon Papinog poljupca Bartolomeu. Posjetom Sarajevu Papa će potvrditi još jednu važnu činjenicu: da ga cijene i poštuju i vjernici druge dvije dominantne religije, kao i druge dvije dominantne nacije na ovim prostorima! Jer, dosadašnji način na koji su reagirali predstavnici političkog, javnog, vjerskog života u BiH govori u prilog tezi da će se i na malom predjelu zemaljske kugle imenom Sarajevo dolaskom Pape Franje desiti novi povjesni događaj!

Vjerujem u kopernikanski obrat, jer sve što je do sada činio Papa Franjo rastjeruje bilo kakvu sumnju i ostavlja široke prostore nade!

tačno.net
Autor/ica 1.6.2015. u 11:01