Kulturno ljeto u Herzegovina lodges: kulturne poslastice

Goran Sarić
Autor/ica 4.7.2018. u 09:27

Kulturno ljeto u Herzegovina lodges: kulturne poslastice

Pažljivim pratiocima kulturnih dešavanja u Bosni i Hercegovini već dobro poznata manifestacija Kulturno ljeto u Herzegovina lodges na Boračkom jezeru, nadomak Konjica, jednog od najljepših gradića u Hercegovini, i ovog ljeta svojim gostima i vjernoj publici nudi veoma bogat i raznovrstan program. Ovo je već osmi put kako organizatori – Goga i Elmir Prevljak – praktično bez ikakve logističke i ekonomske pomoći sa strane, uspjevaju da na Ognjištu okupe značajan broj umjetnika iz raznih grana umjetnosti, i to ne samo iz BiH i Regije nego i iz zapadnoevropskih zemalja. Ponuda kulturnih sadržaja ovog ljeta je, čini se, još bogatija i raznovrsnija od prethodnih.

Tako u Loddges, recimo, dolazi Arna Mačkić, mlada arhitektica rodom iz Čapljine. Od malih nogu živi u Holandiji, Posebnu pažnju javnosti u obje zemlje, ali i šire, privukli su njeni prijedlozi obnove u ratu devedesetih godina porušenih ili teško oštećenih građevina i mostova u Mostaru, te knjiga Mortal Cities. Ova knjiga je u Holandiji proglašena najboljom knjigom iz oblasti arhitekture za 2017. godinu. Više informacija o Mačkićevog možete dobiti putem slijedećeg linka.

Nadalje, HL organizuju izložbu akademskog slikara Muhameda Ćeifa, o čijim slikama govori prof. dr. Besim Spahić, koncert akustične gitare mladog Marka Sarića, Konjičanina na “privremenom radu” u Subotici, te, već danas,3. jula!, koncert velikog holandskog mješovitog hora koji izvodi pjesme sa Balkana!

Četiri dana kasnije, 7. jula, na redu je Vikend Mostara: na Boračko jezero dolazi ugledni pisac Dragan Marjanović, a biće predstavljena i Mostarska arhitektonska bojanka, kreativnih arhitektica Nade Komadine i Martine Miličević.

Nadalje, tu je vrlo zanimljiv koncert Sarajke Merite Bavčić, članice flamengo grupe Los Jaleos. Bavčićeva je neko vrijeme živjela u Andaluziji i već godinama radi na veoma interesantnoj, kreativnoj fuziji balkanske i flamengo muzike.

Poslije toga na red dolazi još jedan “zavičajni koncert”, i to Konjičanke Medija Aldine, koja pjeva poznate sevdalinke.

Što se tiče Konjičana, njima (i, naravno, ne samo njima) će veoma intersantno biti i veče konjičkog drvorezbarstva. Ovaj stari zanat neraskidivo se veže za ovaj gradić na Neretvi. Konjičko drvorezbarstvo je čak nedavno uvršteno na UNESCO-vu listu kulturne baštine svijeta. Ovaj stari zanat publici će kroz razgovor približiti arhitekta Đenan Kovačić, vrsni poznavalac njegove istorije u ovom kraju Afan Hajduk i vlasnik SZR “Mulićev record”,  Sejfudin Sejo Vila.

Ipak, književni program je bio i ostao okosnica Ljeta u Lodges. Zato su se organizatori i ovog ljeta potrudili da na Boračko jezero dovedu vrhunske domaće pisce. Književno ljeto u Lodges 12. jula “otvara” Damir Ovčina, autor nagradom “Mirko Kovač” ovjenčanog romana Kad sam bio hodža, koga je Miljenko Jergović nazvao “velikim romanom bosanskohercegovačke književnosti”. Osim njega, u goste nam nešto kasnije dolazi Almin Kaplan, izvanredni pisac mlađe generacije. Već za prvi roman, Trganje, Kaplan je i kod kritike i kod čitalaca požnjeo prave hvalospjeve.

Osim njih dvojice, u Herzegovina Lodges dolaze i Nina Tikveša, koja književnim sladokuscima predstavlja knjigu priča I sreli su medu (promotor: Kristina Ljevak, urednica Urban magazina), i prof. dr. Enver Kazaz (28. juli), s njegovom novom knjigom poezije Glasovi (promotor: Ivan Lovrenović).

Na kraju književnog dijela programa, jedan od najuglednijih bosanskohercegovačkih pjesnika srednje generacije, ugledni novinar njemačke medijske kuće Dojče vele, Dragoslav Dedović, govoriće o svom književnom i novinarskom radu.

Sa uglednog filmkog festivala jednominutnog filma u Slavonskoj Požegi biće prikazana selekcija nagrađenih filmova, a organizatori ne isklučuju još neka prijatna iznenađena… Da je i za dva ljeta, bilo bi više nego solidno, zar ne?!

Lista poznatih datuma:

– 3. jul – mješoviti hor iz Holandije izvodi pjesme sa Balkana;

– 7. jul – Vikend Mostara: Dragan Marjanović i Mostarska bojanka;

– 12. juli – Damir Ovčina, predstavljanje romana: Kad sam bio hodža;

– 27. juli – Enver Kazaz, promocija knjige poezije Glasovi (promotor: Ivan Lovrenović);

Tačni datumi i satnice svih priredbi Kulturnog ljeta u Herzegovina lodges na Boračkom jezeru 2018. godine biće objavljeni uskoro.

Goran Sarić
Autor/ica 4.7.2018. u 09:27