Ljudska glupost je beskrajna!

Edin Osmančević
Autor/ica 5.2.2018. u 10:13

Ljudska glupost je beskrajna!

 Foto: Wallpaper

Da je kojom prilikom  Albert Ajnštajn (Albert Einstein) danas živ s grohotom bi se nasmijao na odluku Ministarstva prosvjete i kulture RS i njenog ministra Daneta Maleševića, kojom se od  fakulteta u Republici Srpskoj, Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Institutu za genetičke resurse RS nalaže da izbjegavaju sve naučno-stručne konferencije na nivou BiH.

Einsteineova opaska da su  samo dvije stvari beskrajne a to su svemir i ljudska glupost, pri čemu za ovu drugu nije baš bio siguran,  našla je svoj “aksiom”  u Maleševićevom pokušaju da “obuzda” nauku  stavljajući joj etnonacionalne granice okovanim u aparthejdske lance. I zaista ljudska glupost nema granica pogotovo kada se na čelu tako važnih institucija čiji je osnovni cilj edukacija mladih i osposobljavanje,  nalaze bahati političari kod kojih logika prestane tamo gdje oni nastanu. Daj mu vlast, da mu čuješ glas! Malešević je odavno izgubio dodir sa stvarnošću pa bi mnoge odluke u njegovom mandatu trebalo preispitati jer su odraz stanja njegovog mentalnog dizordera (nezdravlja). Sjetimo se “bisera” poput zatvaranja 15 škola u RSu uz istovremenu kupovinu sportskog automobila u Ministarstvu vrijednog preko 100 hiljada km i negiranja bosanskog jezika.

Rezultati blistavog uma ministra Maleševića su fascinantni i u skladu sa Einstinovom teorijom o beskonačnosti ljudske gluposti. Pored  zatvaranja 15 škola u ovoj  školskoj godinu u RSu,  prvi put je upisano manje od 10.000 prvačića, a u odnosu na isti period lani, upisano je oko 570 manje djece ili jedna osnovna škola. Ove godine je upisano i najmanje studenata na Univerzitetima u RS.

A suština ovakvog ponašanja Maleševića i njemu sličnih ima svoju pozadinu u prikrivanju katastrofalnih rezultata i učinka u oblasti nauke, znanja i obrazovanja.

Takođe ćete se zasigurno složiti sa mnom da je mnogo lakše vladati vozeći se u najnovijem Audiju, strategijama zatvaranja škola i  pravljenja problema za razliku od  davanja njihovih rješenja!

I dok genijalnost ima svoje granice, ljudska glupost ih nema! Ajnštajne, opet si bio u pravu!

Edin Osmančević
Autor/ica 5.2.2018. u 10:13