Maestro Esad Dobrinjski

Gradimir Gojer
Autor/ica 13.10.2017. u 10:24

Maestro Esad Dobrinjski

Foto: klix.ba

Doprinos maestra Esada Arnautalića bh. glazbi neizbrisiv je i poput alem-kamena ugrađen u temelje bh. kulture

Kada je ovaj svijet napustila plemenita duša skladatelja, dirigenta i aranžera Esada Arnautalića, nisam se želio utrkivati da pišem o više nego značajnom i za bosanskohercegovačku glazbu posljedičnom djelu Esada Arnautalića. Činili su to, tada, mnogi za koje sam ubijeđen da ni sam Maestro ne bi dozvolio niti da govore niti da pišu o njegovom životu i djelu.

Sad se, pak, odlučujem zapisati neke iskrice sjećanja na jedno vrijeme i atmosferu koju je u glazbenom smislu u Sarajevu kreirao skladatelj Esad Arnautalić.

Ubjedljivo zaslužan, najzaslužniji za nastanak i trajanje fenomena sarajevske pop i rock scene, maestro Arnautalić otkrivao je, istrajno odgajao brojne vokalno-instrumentalne sastave, ali i vokalne soliste, koji će dugo pronositi gotovo pa mitsku sliku o sarajevskom glazbenom čudu. Komponirao je za TV serijale, drame i filmove.

Arnautalić je to činio uporno i pregnantno, podjednako dajući doprinosa razvoju pojedinih mladih skupina kao i djelovanju tada prestižnog Revijskog orkestra Radio-televizije Sarajevo. Komponirao je zabavnu glazbu, ali jedan od njegovih najupamćenijih hitova je pjesma za najmlađe, nastala temeljem versa Velimira Miloševića: Djeca su vojska najjača.

Skroman, tiho gospodstven, Esad je Arnautalić komponirao možda i jedan od najvećih hitova jugoslavenske zabavne glazbe Kud plovi ovaj brod, a njegov doprinos na planu stvaranja glazbe za TV serijale, drame i filmove takođe je, itekako, podizao ljestvicu u ovim oblastima stvaralaštva.

Poput mnogih rođenih, autentičnih Sarajlija, Arnautalić je u jednom trenutku svoj dom i stvaralački kutak „instalirao“ na Dobrinji. Tamo je Maestro našao svoj stvaralački mir. Tamo ga je zatekla i opsada Sarajeva i agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Ni u ratu Arnautalić nije mirovao. Aktivno je učestvovao u pokretu duhovnog otpora agresiji: komponirao, aranžirao, uvježbavao i dirigirao…

Ostaće zapamćen golemi zadužbinski rad maestra Arnautalića na projektu Muzika raspoloženja koji je autorski osmislio i realizirao sa Revijskim orkestrom Radio-televizije Sarajevo.

Doprinos maestra Esada Arnautalića bh. glazbi neizbrisiv je i poput alem-kamena ugrađen u temelje bh. kulture.

Gradimir Gojer
Autor/ica 13.10.2017. u 10:24