Marc Ducret: Beskompromisni čarobnjak

tačno.net
Autor/ica 11.10.2013. u 09:28

Marc Ducret: Beskompromisni čarobnjak

Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2013 koji će biti održan od 5. do 10. novembra, osim glavnog programa u Bosanskom kulturnom centru, predstavit će i seriju koncerta u Pozorištu mladih, između ostalih i Marc Ducret Trio.
Francuski umjetnik Marc Ducret samouki je gitarista prisutan na sceni gotovo četiri decenije. Karijeru započinje svirajući sa različitim bendovima, folklornim sastavima i vokalnim solistima. Nastupao je u francuskom Nacionalnom jazz orkestru, te sarađivao sa Didierom Lockwoodom, Miroslavom Vitousom, Djangom Batesom, Joeyjem Baronom te Timom Berneom, sa kojim je snimio i niz studijskih izdanja.
Sklon muzičkim eksperimentima, pri tome iznimno karizmatičan i neobično ekspresivan na sceni, Ducretov svaki nastup je uzbudljiv a publiku vodi na neočekivana muzička putovanja.
Početkom devedesetih je osnovao vlastiti sastav, fokusiran na istraživanje popularne muzike šezdesetih godina. U periodu od 2009. do 2013. godine sa različitim ansamblima objavio je tetralogiju Tower, čija je struktura inspirisana romanom Ada Vladmira Nabokova.
Koncert Marc Ducret Trija bit će održan 9. novembra u 19.00 sati a ulaznice možete rezervirati nawww.jazzfest.ba po pretprodajnoj cijeni od 12 KM. Pogledajte kratak razgovor sa Ducretom uz inserte sa koncerta održanog prošle godine.
tačno.net
Autor/ica 11.10.2013. u 09:28